četrtek, 17. oktober 2013

Prestižne literarne nagrade v zadnjem tednu

Bilo jih je kar nekaj. Dobile so jih ženske, kar je (še vedno) po svoje presenetljivo. A pojdimo lepo po vrsti. V pisanju tega pregleda neznansko uživam:)

Terezia Mora
Tik pred začetkom Frankfurtskega knjižnega sejma so podelili Deutscher Buchpreis, ki je nemška različica nagrade booker. Izmed šesterice so izbrali zmagovalko, knjigo Terezie Moro, Das Ungeheuer - po slovensko Pošast. Prebrala sem odlomek iz dokaj obsežne knjige in bila s prebranim zelo zadovoljna. Dogajanje poteka na dveh nivojih - en nivo je pripoved moža, ki s pepelom svoje žene potuje po Vzhodni Evropi in obuja spomine, drugi nivo je ženin dnevnik. Slog pisanja mi je bil zelo všeč, umirjen in eleganten. Knjiga vsekakor obeta.


Alice Munro
Ob koncu prejšnjega tedna so podelili Nobelovo nagrado za literaturo.  Dobila jo je Alice Munro, kanadska pisateljica kratkih zgodb. Do sedaj je nisem poznala in takoj po razglasitvi zmagovalke, sem si izposodila eno od dveh v slovenščino prevedenih zbirk njenih kratkih zgodb in začela z branjem. Zgodbe so me v trenutku posrkale vase s svojo preciznostjo in domačnostjo. Sijajne so! Zelo spominjajo na zgodbe Williama Trevorja, ki je tudi odličen pisatelj kratkih zgodb in kratkih romanov. Tako Trevorja kot Munrojevo upravičeno nazivajo "sodobni Čehov". Alice Munro je menda ob letošnjem kandidiranju za Nobelovo nagrado premagala glavnega favorita Harukija Murakamija. Če je to res, sem komisiji za odločitev glede nagrajenca neznansko hvaležna - odločitev je po mojem okusu. Edina stvar, ki me ob podelitvi letošnje nagrade žalosti, je ta, da je zdaj skoraj popolnoma jasno, da William Trevor Nobelove nagrade za literaturo ne bo dobil. Gospod je namreč že precej v letih in v bližnji prihodnosti še ene nagrade piscu kratkih zgodb pač ni pričakovati.


Eleanor Catton
Predvčerajšnjim so podelili najbolj cenjeno nagrado za angleško literaturo v zadnjem letu - The Man Booker Prize. Konec julija je bila najprej izbrana trinajsterica kandidatov za nagrado, ki se je v začetku septembra skrčila na šesterico finalistov. Zdaj smo dobili zmagovalko. Pri izbiri letošnjega bookerja je veljalo reklo: "Kjer se za nagrado prerivata dva, tretji dobiček ima". Za nesporna favorita sta na vseh forumih in v vseh člankih pomembnih angleških literarnih revij veljala Jim Crace z romanom Harvest in Colm Toibin z romanom The Testament of Mary. Zmagala pa je do sedaj najmlajša dobitnica bookerja, ki je obenem napisala do sedaj najobsežnejše z bookerjem nagrajeno delo - to je Eleanor Catton z romanom The Luminaries. Kot sem že omenila, gre za nekakšno viktorijansko kriminalko s pridihom mistike in astrologije, ki glede na prebrani izvleček veliko obeta. Knjiga Ruth Ozeki: The Tale of the Time Being  ki je bila tudi med finalisti in je edina knjiga med nominiranci, ki sem jo v celoti prebrala, je med poznavalci obveljala za "outsajderja". Pa se s tem ne morem strinjati. Ruth Ozeki je po mojem mnenju v svoji knjigi ustvarila eno najvznemirljivejših fikcijskih najstnic in to ni kar tako.


Dan pred podelitvijo bookerja pa je bila podeljena še ena sicer povsem neformalna, a zelo zanimiva nagrada. To je Not the Booker Prize. Podeljuje jo časopis Guardian s pomočjo svojih bralcev. Nagrada je lonček za čaj ali belo kavo z logotipom Guardiana:) in seveda slava, ki jo nagrada prinese. Nagrada je namenjena temu, da se izpostavi angleške romane lanskega leta, ki so bili ob izbiri kandidatov za bookerja spregledani. Dela smo nominirali bralci Guardiana. Pravico do glasovanja je imel vsak, ki je napisal kratek "review" svojega nominiranega dela. Tako je nastala longlista. Iz te liste so potem izbrali šest romanov, ki so dobili največ nominacij. Ta šesterica je bila naslednja:

  • Neil Gaiman: The Ocean at the End Of The Lane
  • Kate Atkinson: Life After Life
  • Lucy Cruickshanks: The Trader Saigon
  • Suzie Tullett: Little White Lies and Butterflies
  • Zoe Venditozzi : Anywhere's Better Than Here
  • Meike Ziervogel: Magda

Dan pred podelitvijo pravega bookerja pa so komisija treh najbolj natančnih literarnih kritikov izmed bralcev, urednik bralnega krožka in bralci, ki so predstavljali glas ljudstva, izbrali zmagovalko. To je postala Kate Atkinson s svojim romanom Life After Life, ki sem ga tudi sama prebrala in mi je bil izredno všeč. Tako je odlična Kate Atkinson dobila vsaj majhno uteho za to, da je bila - po mojem mnenju - krivično izključena iz konkurence za letošnjo nagrado The Man Booker Prize.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)