nedelja, 28. julij 2013

Man Booker Prize 2013 - Longlist

Vsako leto, ko so poletne počitnice na višku, literarna komisija v Veliki Britaniji razglasi kandidate za zelo zaželeno nagrado Man Booker Prize. Po tej nagradi se zgleduje tudi naš kresnik. Knjige, ki pridejo v ožji izbor za nagrado, imajo slavo in finančni uspeh zagotovljena. Nominirani pisatelji nimajo več težav z izdajo in promocijo morebitnih nadaljnjih knjig. Uspešna pisateljska kariera je bolj ali manj zagotovljena, pisatelju je omogočeno normalno delo brez hudih finančnih težav. Kaj bi si pisatelj želel boljšega?

Za letošnjo nagrado booker so kandidirali romani, ki so bili ali bodo izdani od oktobra 2012  do septembra 2013 in so napisani v angleškem jeziku; pisatelj pa je državljan Commenweltha, Zimbabveja ali Irske. Torej nobenih Američanov.
Finalisti bodo znani v začetku septembra, zmagovalec pa v oktobru.

Letošnji "Booker dozen" (ki sicer ni ducat, ampak trinajsterica) je naslednji:

  • Tash Aw: Five Star Billionaire (Fourth Estate)
  • NoViolet Bulawayo: We Need New Names (Chatto & Windus)
  • Eleanor Catton: The Luminaries (Granta)
  • Jim Crace: Harvest (Picador)
  • Eve Harris: The Marrying of Chani Kaufman (Sandstone Press)
  • Richard House: The Kills (Picador)
  • Jhumpa Lahiri: The Lowland (Bloomsbury)
  • Alison MacLeod: Unexploded (Hamish Hamilton)
  • Colum McCann: TransAtlantic (Bloomsbury)
  • Charlotte Mendelson: Almost English (Mantle)
  • Ruth Ozeki: A Tale for the Time Being (Canongate)
  • Donal Ryan: The Spinning Heart (Doubleday Ireland)
  • Colm Tóibín: The Testament of Mary (Viking)

Seznam je menda izredno raznolik. Nekatere knjige niso niti še izdane (bodo v avgustu ali septembru). Več je žensk kot moških. Veliko je Ircev, sicer pa so pisatelji in pisateljice iz sedmih različnih držav. Nekaj je prvencev, nekaj je tistih, ki so bili že finalisti za bookerja, nihče od njih pa te nagrade še ni dobil. Ena od pisateljic je budistična svečenica. Nekatera nominirana dela so sestavljena iz večih knjig. Najdaljša knjiga ima preko 1000 strani, najkrajša komaj nekaj preko 100. Na seznamu ni sicer pričakovanih in znanih imen kot sta Margaret Atwood in JM Coetzee.

Sama ne poznam nobene od navedenih knjig. Ne poznam niti pisateljev ali pisateljic, ki so na seznamu. Slišala sem za Columa McCanna in doma imam njegovo biografijo o baletniku Nurejevu, a knjige še nisem prebrala.
Razočarana sem, ker na seznamu ni Kate Atkinson in njene odlične knjige Life After Life. Je mogoče komisija brala drugo knjigo kot jaz? ;-)

Kakor koli že, nominiranci so tu in veselim se novih bralnih užitkov! Komisiji, ki izbira bookerja zaupam nekoliko bolj kot komisiji za kresnika. Vem, da bom med knjigami na seznamu prav gotovo našla kakšno, ki mi bo všeč ali celo zelo všeč - če pa bo sreča mila, bom nad kakšno tudi navdušena. Med prebiranjem kandidatov za kresnika so takšni občutki bolj izjema kot pravilo. Kako tudi ne. Slovenija se težko primerja s celotnim bivšim Britanskim imperijem. Vendar pa - zanimiv podatek! - komisija, ki izbira bookerja, je izbirala med približno 150-imi deli, slovenska komisija pa le med nekoliko manjšim številom, med 130-imi.

Prebiranja kandidatov za bookerja se lotim takole:
- najprej preberem kratke obrazložitve in povzetke vsebine knjig na uradni Man Booker spletni strani in v kakšnem od priznanih angleških časopisov
- nato si na svojo tablico naložim brezplačno dostopne "Sample" knjig, ki so mi potencialno všeč in začnem z branjem
- če mi začetnih nekaj strani, ki so mi tako dostopne, ugaja, si katero od knjig kupim.
In spoznam kakšnega novega pisatelja ali pisateljico, ki piše romane po mojem okusu:-) in ga postavim na pedestal meni ljubih umetnikov. Ha.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)