petek, 3. maj 2013

Nagrada Arthurja C. Clarka za leto 2013

Nagrado Arthurja C. Clarka podeljujejo za najboljši znanstveno fantastični roman, ki je v preteklem letu izšel  v Veliki Britaniji. Med letošnjimi nominiranci so bili samo moški, kar se je pripetilo šele drugič v zgodovini podeljevanja nagrade, a to ni izzvalo prevelikega ogorčenja, saj je bila komisija, ki je odločala o prejemniku nagrade, večinoma v ženski postavi.

Nagrado za leto 2013 je dobil Chris Beckett za svoje delo Dark Eden. Na oddaljenem planetu Eden, kjer ni naravne svetlobe,saj planet nima sonca, po nesreči vesoljskega plovila ostaneta dva astronavta Tommy in Angela, ki čakata na pomoč z Zemlje. Po 163ih letih se v incestnih razmerjih med njunimi potomci razvije kolonija naseljencev, ki jih pestijo številne genske malformacije, ki se kažejo tako v fizičnih kot intelektualnih pomanjkljivostih.
V romanu se ni mogoče izogniti bibličnim primerjavam. Takšno je že ime planeta (Eden=Raj), zapuščena astronavta sta pa izvenzemeljska Adam in Eva.
V takšnem okolju se rodi heroj, ki ima vse značilnosti starodavnih mitoloških junakov - na nek način je podoben tako Mojzesu kot Gilgamešu ali Prometeju.

Druga nagrada za znanstveno fantastično literaturo, imenovana Hugo, ki je verjetno še pomembnejša od Clarkove nagrade, bo podeljena 1. septembra. Že zdaj pa so znani nominiranci za najboljši roman. Ti so:
  • 2312, Kim Stanley Robinson 
  • Blackout, Mira Grant
  • Captain Vorpatril’s Alliance, Lois McMaster Bujold 
  • Redshirts: A Novel with Three Codas, John Scalzi 
  • Throne of the Crescent Moon, Saladin Ahmed 


Chris Beckett

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)