torek, 16. september 2014

Deutscher Buchpreis 2014 - finalisti

To je bookerju podobna literarna nagrada, ki jo podeljujejo na nemško govorečem področju. Samo dan potem, ko so postali znani finalisti za nagrado booker, so razglasili še šesterico najboljših romanov lanskega leta, ki so napisani v nemškem jeziku. Knjigam, ki so prišle v finale, se obeta velik uspeh. Vsakega od romanov, ki so v desetletni zgodovini podeljevanja nagrade, prišli v finale, so namreč prodali v vsaj 100 000 izvodih.

Letošnji finalisti Deutscher Buchpreis so:
  • Thomas Hettche: Pfaueninsel 
  • Angelika Klüssendorf: April 
  • Gertrud Leutenegger: Panischer Frühling 
  • Thomas Melle: 3000 Euro 
  • Lutz Seiler: Kruso 
  • Heinrich Steinfest: Der Allesforscher
Pisatelj bosanskih korenin, Saša Stanišić, ki je letos za svoj roman Vor dem Fest že dobil nagrado Leipziškega knjižnega sejma, je bil tudi med širšimi kandidati za Deutscher Buchpreis, a se med finaliste ni uspel uvrstiti.
Ko sem preletela recenzije knjig finalistov in prebrala nekaj odlomkov, sta moje zanimanje vzbudila dva romana. V obeh dogajanje poteka na otoku - eden od njiju je na reki Havel pri Berlinu, drugi je v Baltskem morju.

Roman Thomasa Hettcheja, Pfaueninsel, pripoveduje o "Otoku pavov" in o nemški zgodovini. Pfaueninsel, ki leži na obrobju Berlina, je zaradi svojih naravnih in kulturnih lepot na seznamu UNESCO-ve kulturne dediščine. Naseljen je bil že v prazgodovini, a Thomas Hettche v svojem romanu pripoveduje o tem, kar se je (in kar bi se lahko) na njem dogajalo v 19. stoletju - v posameznih utrinkih pa se zadrži tudi pri drugih zgodovinskih obdobjih.
kraljica Luise 



Roman se začne leta 1810 s sprehodom mlade pruske kraljice Luise po otoku in njenega srečanja s pritlikavcem, ki jo je povsem šokiral. V grozi je zavpila "Pošast!" - in čez tri tedne umrla zaradi neznane bolezni... Sta bila dogodka kakor koli povezana?
Kraljica Luise je sicer med Nemci izredno prepoznavna in cenjena. Znana je po tem, da jo je mož, pruski kralj Friedrich Wilhelm III., poslal na pogajanje s cesarjem Napoleonom. Menil je, da bo s svojo lepoto in pametjo pri Napoleonu dosegla ugodnejše pogoje za mir v Prusiji. Kot je pokazala zgodovina, Napoleon ni bil preveč dovzeten za njene čare in cena, ki jo je morala plačati Prusija tudi s pomočjo lepe Luise ni bila nič ugodnejša.
Dogajanje romana je pisano skozi oči pritlikavke Marie, ki je dvorna dama. Pred njenimi očmi steče celotno 19. stoletje. Začetni deli romana zvenijo izredno idilično, skoraj pravljično. Beseda "pocukrano" mi prihaja na misel. Take stvari me ponavadi motijo, a vendar je moralo biti na prvih straneh tega romana še nekaj, kar je sladkor nevtraliziralo in me vleklo, da sem nadaljevala z branjem. Zdaj se celo spogledujem z željo, da bi roman prebrala v celoti:-) Kaj pa je tisto, kar me vleče, ne vem točno. Verjetno že sama zgodovinska tematika ali pa prizorišče dogajanja.

Lutz Seiler (1963)
Drugi roman, Lutz Seilerjev Kruso, je postavljen na čisto drug otok in v čisto drug čas. Dogaja se leta 1989, v zadnjih trenutkih obstoja Nemške demokratične republike na otoku Hiddensee. Otok leži v Baltskem morju in je bil v času politično razdeljene Nemčije priljubljeno letovišče nemških komunističnih elit, prav tako pa tudi eno redkih izhodišč za pobeg Vzhodnih Nemcev v tujino. Na ta otok pride po smrtni nesreči svojega dekleta študent nemške literature, Ed, in se zaposli v enem od hotelov. Ob tem, ko se počasi vživlja v okolje, ki je precej drugačno od okolja drugod po Vzhodni Nemčiji, se spoprijatelji z ruskim mladeničem, Krusojem. Njun medsebojni odnos pa ni enakopraven. To nakazuje že prijateljevo ime - Kruso (ali Crusoe), kajti Ed je v veliki meri samo Krusojev Petek.
Roman je za nas Slovence (kakor tudi za vse ostale, ki so živeli v socialističnih državah) mogoče še zanimivejši, saj omogoča primerjavo našega življenja z življenjem Vzhodnih Nemcev v tistih časih. Menda razjasnjuje tudi to, zakaj mnogi Nemci iz vzhodnih predelov države pogrešajo način življenja, ki so ga živeli v obdobju pred padcem Zidu. Zveni znano.
Hiddensee
Deutscher Buchpreis bodo podelil na predvečer otvoritve Frankfurtskega knjižnega sejma, 6. oktobra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)