nedelja, 20. marec 2022

Gledam in poslušam - pozimi 2022

Malo popestritve na mojem literarnem blogu:)
Zdaj, ko se je zima tudi uradno poslovila, lahko potegnem črto pod seznamom filmov in serij, ki sem si jih ogledala to zimo. Mogoče boste med njimi našli kaj zanimivega tudi zase. Nekateri so boljši od drugih, vse pa je bilo vredno pogledati.

Filmi:
  • München, The Edge of War (Netflix, 2021): Film posnet po romanu Roberta Harrisa se dogaja leta 1938, ko je v Münchnu potekalo sporno srečanje med Hitlerjem, Mussolinijem in britanskim prime ministrom Chamberlainom (Jeremy Irons). Pomembno vlogo imata dva mladeniča - eden je Anglež, drugi Nemec, sošolca, ki sta šest let nazaj skupaj študirala na Oxfordu. Liv Lisa Fries (Babilon Berlin) presenetljivo dobro govori angleško.
  • All the Money in the World (ZDA, 2017): Ko najbogatejšemu človeku na svetu - v 70-ih letih je bil to naftni magnat Jean Paul Getty (Christopher Plummer), ugrabijo vnuka, pa ta kljub svojemu bogastvu zanj noče plačati odkupnine - raje kupuje umetnine. Te so zdaj v muzeju Getty v Los Angelesu. Mnoge od njih si lahko ogledamo tudi online.
  • The Lost Daughter (Netflix, 2021): Tudi sama to rada počnem: sedim na plaži in opazujem druge. No, tako dela Leda Caruso, uspešna ženska v srednjih letih (Olivia Colman, The Crown, Broadchurch) in ob tem podoživlja svoje materinstvo ter težave povezane z njim. Po romanu Elene Ferrante, La figlia oscura.
  • Amadeus (ZDA, 1984): Fikcijski biografski film o Wolfgangu Amadeusu Mozartu. Tisto norčavo smejanje me še vedno moti. Ampak drugo je pa večinoma v redu, čeprav pogosto netočno. Mozart ni umrl reven in pokop v skupnem grobu za tisti čas ni bilo nič nenavadnega. Besede cesarja Jožefa II o Mozartovi glasbi: "Zu schön für unsere Ohren und gewaltig viele Noten..." pa je bilo mišljeno kot pohvala in ne kot kritika. Ja, in mizo za biljard je res imel v svoji spalnici.
  • Umor na Orient Expressu (ZDA, 2017): Vsi ljubitelji Agathe Christie vemo, kje se je zgodil umor. Za potrebe najnovejšega filma se je to ravno, panonsko področje med Vinkovci in Slavonjskim Brodom dramatično spremenilo. Gore so se dvignile do neba in snežni plaz bi vlak, na katerem je sveže truplo, skoraj odnesel v prepad, ki se mu ne vidi dna. Johnny Depp je tisti, ki umre. Michelle Pfeiffer je glavna. In potem so tu še Tom Bateman (Vanity Fair), Penelope Cruz, Willem Dafoe, Olivia Colman (The Crown, The Lost Daughter). Ko se film na zapuščeni železniški postaji v podalpskem Slavonjskem Brodu konča, je tu že napoved novega primera, ki ga mora rešiti Hercule Poirot. In obenem napoved novega filma, ki je ravno prišel v kinematografe - Smrt na Nilu.
  • I am your man (nem. Ich bin dein Mensch) (Nemčija, 2021): Ko znanstvenica tri tedne preživi skupaj s humanoidom (odlični Dan Stevens, Downton Abbey), ki je narejen tako, da bi po vseh možnih kriterijih moral biti njen idealen partner. Pa saj tudi je.
  • Howl's Moving Castle (Studio Ghibli, Japonska, 2004): Anime z močno protivojno tematiko. Verjetno moja najljubša anime do sedaj.
  • Spirited Away ali Čudežno potovanje (Studio Ghibli, Japonska, 2001): Anime, ki jo vsi drugi označujejo kot najboljšo.
  • When Marnie was there (Studio Ghibli, Japonska, 2014): Anima, v kateri se introvertirana in zelo sramežljiva deklica zaradi astme preseli k sorodnikom v manjše mesto ob morju in tam sklene nova prijateljstva, ki jo pripeljejo do presenetljivih odkritij.
  • The Wind Rises (Studio Ghibli, Japonska 2013): "Le vent se lève, il faut tenter de vivre" Paul Valèry [Veter se je dvignil. Živeti moramo dalje.] Anima o življenju japonskega inženirja z imenom Jiro Horikoshi, ki je izdeloval najboljša japonska letala. Njegova zaročenka se je zaradi tuberkuloze zdravila na japonski "Čarobni gori". Ja, in ne boste verjeli, omenjen je tudi Thomas Mann.
  • Buddenbrooks (Nemčija, 2008): Film v dveh delih po istoimenskem romanu Thomasa Manna, Buddenbrookovi, je posnet tam, kjer se pripoved resnično dogaja - v Lübecku: na cesti med rojstno hišo Thomasa Manna in cerkvijo, pred Holstentor, v Travemündeju. Pripoved je za filmske potrebe omejena le na eno generacijo družine- tisto s Tony, Thomasom in Christianom. In Hannom. Čudovito prizorišče in dobra igralska zasedba. 
  • Demon Slayer The Movie: Mugen Train (Ufotable, Japonska 2020): Anima, ki je nadaljevanje serije Demon Slayer. Oba sta ustvarjena po mangi z istim naslovom. Močno sporočilo, da je prijateljstvo zelo pomembno in da je šibke potrebno zavarovati.
  • The Anthem of the Heart (Japonska 2015): Anima o deklici, ki izgubi sposobnost govorjenja, ker je prepričana, da njene besede vedno znova prizadenejo druge. Mogoče bo pomagalo petje v musiclu. Mogoče bo našla svojega princa. Ali pa tudi ne.
  • The Weekend Away (Netflix, 2022): Film sem si ogledala, ker se dogaja na Hrvaškem in je bil posnet v Splitu. Triler, ki je narejen tako, da zadovolji vsem pogojem novih filmov - močni ženski in skorumpirani moški liki, namreč. Razen sirijskega taksista, seveda:)
  • Die Manns: Ein Jahrhundertroman (Nemčija, 2001): Dokumentarno igrani film v treh delih o družini Mann - Thomas Mann, njegova žena Katia in šest otrok: Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth in Michael; pa še brat Heinrich. Zelo natančno so prikazani vsi njihovi medsebojni odnosi in odnosi z ostalimi, ki so jim kakorkoli križali pot. Zelo fajn. Samo značaj Thomas Manna je prikazan malo preveč polikano. 
  • Renoir - Porträt einer Zeitwende (Nemčija, 2022): Dokumentarni film o Renoiru - enemu najbolj znanih (a po mojem mnenju, najmanj značilnih) predstavnikov impresionizma in njegovem odnosu do rokokoja. Film je nastal v luči velike razstave Renoir. Rococo Revival, ki so jo ravno odprli v muzeju Städel v Frankfurtu.
  • Dune (ZDA, 2021): Najnovejši film po znanstvenofantastičnem romanu Peščeni planet, Franka Herberta. Zelo, zelo v redu! Precej bolje kot film Davida Lyncha iz leta 1984. Kyle MacLachlan je bil že v redu, a Timothée Chalamet je bolj pravšni za vlogo. Moj vrhunec filma je prizor, v katerem družina Atreides pride na Dune - tisto korakanje od vesoljske ladje do helikopterju podobnega plovila. In veter v tančicah lady Jessice. In potem sipine... Pa  baron Harkonnen je bolj veličasten kot v prejšnjem filmu.
  • Against the Ice (Netflix, 2022): Nastopata oče in sin Lannister (Game of Thrones) - Charles Dance je danski minister Neergaard, Nikolaj Coster-Waldau pa je danski polarni raziskovalec Ejnar Mikkelsen. A glavna oseba v filmu je mehanik Iver Iversen (Joe Cole), prvič na polarni odpravi. Smo v letu 1910 in gre se za to, da bi dokazali, da Peary Land ni otok, ampak del Grenlandije in tako dansko in ne ameriško ozemlje. Veliko čudovitih razgledov po zasneženi pokrajini. Posneto po resničnih dogodkih in knjigi spominov Ejnarja Mikkelsena. 

Serije:
  • Vigil (BBC, 2021): Na HMS Vigil, ki je sodobna podmornica na jedrski pogon, se zgodi umor, ki ga raziskuje kriminalistka Amy Silva. Fajn zaradi posnetkov in podmornice.  K temu, da sem si serijo ogledala, je pripomogla tudi igralka Rose Leslie (Game of Thrones, Downton Abbey)
  • Tjockare än vatten (nem. Blutsbande) (Švedska, 2014-2020): Mama svoja odrasla sinova in hčerko pokliče k sebi in vsakemu od njih da kratek, ne čisto jasen nasvet - hčeri: Ti nisi jaz; prvemu sinu: Čas je, da odpustiš; drugemu sinu: Poskrbi zanju. Nato naredi samomor. Potem preberejo materino oporoko. In nato se vse začne.
  • La Corde (The Rope, nem. Das Seil) (Francija, 2021): V divjini Norveške stoji astronomski observatorij, kjer skupina znanstvenikov raziskuje vesolje. Naenkrat se v okolici observatorija pojavi vrv, ki vodi neznano kam. Skupina znanstvenikov se odpravi na pot, da bi ugotovila, kam vodi. Kaže, da ima vrv čudno moč...
  • Vanity Fair ali Semenj ničevosti (Velika Britanija, 2018) : po istoimenskem romanu Willama Thackeraya. Rebecca Sharp (Olivia Cooke) ne ljubi nikogar - še svojega otroka in moža ne, manipulira s čustvi drugih in brezkompromisno stopa po Evropi 19.stoletja, vedno višje in višje. Ali jo bomo imeli radi ali jo bomo sovražili, to je sedaj vprašanje? Odlična serija, prirejena za okus sodobnega gledalca. Zanimivo bi jo bilo primerjati z romanom.
  • Leninov park in Dolina rož (RTV Slovenija, 2022): prvi precej boljši kot knjiga. Zabavno. V drugem pa dobra igralka Iva Krajnc Bagola
  • The Gilded Age (HBO, 2022): New York leta 1882, trenja med "new money" in "old money". Ameriški Downton Abbey. V prvi epizodi se zgodi nekaj, kar zelooo spominja na dogodek v zgodbi Irene Nemirovsky, Ples. Glavni in neprekosljivi pa je prvi prizor v seriji: ovce, ki se pasejo v Centralnem parku:)
  • Demon Slayer (Ufotable, Japonska, 2019): Shõnen anime - se pravi takšna, da je zanimiva mladim moškim, z veliko akcije. Najzlobnejši  demon, ki se ga glavni junak trudi premagati, je neverjetno podoben Michaelu Jacksonu😏. In ko demoni umirajo, se ti smilijo.
  • Lucifer (ZDA, 2016-2021): Ko Lucifer - čisto pravi hudič, čeden kot vrag - zapusti pekel, v Los Angelesu odpre svoj nočni lokal ter kot svetovalec pomaga policiji.
  • Your Lie in April (A-1 Pictores, Japonska, 2014-2015): Anima o dveh nadarjenih najstniških glasbenikih - ona je violinistka, on pa pianist. Oba z glasbo premagujeta težave, ki so se globoko zarezale v njuni mladi življenji. In pomagata drug drugemu.

Poslušala sem pa Mozartove klavirske koncerte - tisto, ko pianist vodi tudi orkester. Res, veliko je not in tonskih lestvic - kot sta ugotavljala cesar Jožef II in Salieri, a vendar toliko čudovitih melodij. Najbolj mi je bil všeč K.466 v demonskem d-molu; fajn so pa še K.467 (drugi stavek!), K.491, K.488 in K.453.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)