četrtek, 30. julij 2015

Man Booker Prize 2015 - longlist

"Fiction at its finest" je reklo te najprestižnejše britanske literarne nagrade.

Nabor za najboljši roman preteklega leta v angleškem jeziku je zelo širok. Za nagrado so lahko kandidirali pisatelji katerekoli narodnosti. Le dvema pogojema je bilo potrebno zadostiti: roman je moral biti originalno napisan v angleškem jeziku in izdan v Veliki Britaniji. No, če smo natančni - da je roman prišel v roke članom žirije in so ga ti sploh začeli brati, je bilo vendarle potrebno še nekaj. Založba, pri kateri je knjiga izšla, je morala roman kandidirati.
Ker vsaka založba predlaga le dva kandidata za nagrado, se lahko zgodi, da kakšen od odličnih romanov, ki sicer zadostujejo pogojem, sploh ne pride v konkurenco. V tej malenkosti se naša nagrada kresnik razlikuje od nagrade booker. Za nagrado kresnik kandidirajo vsi slovenski romani, napisani v preteklem letu.

Včeraj opoldne je komisija razglasila "bookerjevih ducat"  (v resnici trinajsterico) romanov, ki se bodo potegovali za cenjeno, £50 000 vredno nagrado, ki nagrajencu prinese tudi večno literarno prepoznavnost in slavo.
Komisija je letos izbirala med 156 knjigami. Na longlisti za nagrado booker so naslednji romani:
  • Bill Clegg (ZDA)Did You Ever Have a Family        
  • Anne Enright (Irska)The Green Road 
  • Marlon James (Jamajka)A Brief History of Seven Killings 
  • Laila Lalami (ZDA)The Moor's Account 
  • Tom McCarthy (Velika Britanija) - Satin Island 
  • Chigozie Obioma (Nigerija)The Fishermen 
  • Andrew O’Hagan (Velika Britanija)The Illuminations 
  • Marilynne Robinson (ZDA) - Lila      
  • Anuradha Roy (Indija) - Sleeping on Jupiter 
  • Sunjeev Sahota (Velika Britanija)The Year of the Runaways 
  • Anna Smaill (Nova Zelandija)The Chimes 
  • Anne Tyler (ZDA)A Spool of Blue Thread 
  • Hanya Yanagihara (ZDA)A Little Life

Na prvi pregled mogoče bolj kot to, kdo vse je na tem seznamu, preseneti ugotovitev, koga ni. Tudi letos se namreč na seznam širših kandidatov za nagrado ni uvrstilo kar nekaj slavnih pisateljskih imen: Kazuo Ishigura (avtor tudi pri nas dobro poznanega romana Ostanki dneva, po katerem je bil posnet odličen film), Salman Rushdie (avtor romana Satanski stihi, s katerim si je prislužil fatvo iranskega verskega voditelja Anatola Homeinija), Jonathan Franzen (avtor obsežnega in cenjenega romana Popravki) in Margaret Atwood (Deklina zgodba, Zadnji človek). Vsi ti znani pisatelji so v preteklem letu napisali nove romane, a noben od njih ni prišel na seznam.
Na spisku tudi ni meni zelo ljubega pisatelja Andrewa Millerja, ki bo konec avgusta izdal roman The Crossing. Ni Kate Atkinson, ki je v preteklem letu izdala roman A God in Ruins, ki se naslanja na njen prejšnji, meni zelo ljub roman Life After Life. In konec koncev, med kandidati za bookerja ni Harper Lee in njenega pravkar izdanega ter zelo pričakovanega romana Go Set a Watchman.

Od slavnih imen, ki pa so na seznamu, bi izpostavila Marilyne Robinson in njen roman Lila. Tisti, ki redno spremljate moj blog, že veste, da sem knjigo prebrala in da mi je bila zelo všeč. Gre za tretji del pisateljičine trilogije o življenju družin dveh evangeličanskih duhovnikov v fikcijskem mestu Gilead v Združenih državah. Odličen roman, ki pa ni za vsakogar.

Pozornost zbuja tudi znana ameriška pisateljica Anne Tyler, ki za nagrado kandidira z romanom A Spool of Blue Thread. Pred leti sem brala njen roman Naključni popotnik, a se spomnim samo tega, da mi ni bil preveč všeč. Ne preveč fina spodbuda, da preberem še kakšno njeno knjigo.

Ko sem na seznamu zagledala ime Anuradha Roy, sem se v trenutku spomnila odličnega romana Bog malih stvari. Roman se me je pred leti globoko dotaknil in pustil večne sledi. Ampak, ne... Ne gre za isto indijsko pisateljico. Roman Bog malih stvari je napisala Arundhati Roy, ki je pred leti tudi zatrdila, da je vse kar je želela v življenju povedati, že napisala v romanu Bog malih stvari in da kakšne nove knjige od nje ni več pričakovati.  
Sleeping on Jupiter govori o ženski, ki se spominja nasilja in spolne zlorabe v otroštvu. Verjetno prav nič prijetno branje.

Ostali kandidati za nagrado so zame popolna uganka, pa čeprav je med njimi pisateljica, ki je že dobila bookerja. To je Anne Enright. Njen z bookerjem nagrajeni roman imamo tudi v slovenščini - naslov je Shajanje.

Majhno presenečenje seznama je Bill Clegg. Gospod je literarni agent in je že napisal knjigo o svojem spopadanju s težavami, ki jih je imel zaradi odvisnosti od kokaina in alkohola. Did you ever have a familiy je njegov romaneskni prvenec, ki pripoveduje o ženski srednjih let, ki je v eksploziji izgubila družino.

Zanimivo se mi zdi omeniti tudi kratek - komaj 176 strani dolg roman Toma McCarthyja, Satin Island. Recenzent časopisa Observer je o romanu napisal: “I’m not giving anything away when I say there’s not much plot or, for that matter, human interest.” Ha.

Vsako leto poskušam prebrati vsaj enega od romanov iz bookerjevega ducata. Letos mi je to že uspelo:) A poleg Lile bom po vsej verjetnosti prebrala še kaj. Trenutno me najbolj mika Laila Lalami  s svojim zgodovinskim romanom The Moor's Account.
Ko sem se prejšnjo jesen pripravljala na naš izlet na Florido, sem si to knjigo že skoraj naložila na Kindla. Pa si je nisem, ker se mi je zdela predraga. A verjetno bi bilo bolje, da bi prebrala ta roman, kot pa da sem se mučila s Pomladjo življenja in pa A Land Remembered
Roman Laile Lalami govori o poskusu španskega osvajanja Floride v 16. stoletju. Zgodbo pripoveduje maroški suženj - resnična oseba, ki je bil udeleženec te čez atlantske odprave in domnevno prvi temnopolti človek v Ameriki.

Finalisti za nagrado booker bodo znani 15. septembra, zmagovalec pa 13. oktobra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)