torek, 16. junij 2015

Volčji dvorec

Včeraj smo si na drugem programu RTV Slovenije lahko ogledali prvi del angleške mini serije Volčji dvorec. Serija je bila posneta po romanih Hilary Mantel, Wolf Hall in Bring up the Bodies. Dogajanje je postavljeno v 16. stoletje na dvor angleškega kralja Henrika VIII.

Pohvale, ki jih je BBC-jeva serija požela v Veliki Britaniji, so povsem upravičene. Včeraj sem zaradi te televizijske predstave preživela prav lep večer.

Glavna oseba je Thomas Cromwell, pretkan odvetnik in svetovalec bornega porekla, ki se ga že skoraj 500 let (glede na Hilary Mantel po krivici) drži slab sloves. Kralj Henrik VIII in Anne Boleyn sta šele v drugem planu. A ker ni mogoče prezreti dejstva, da sodobne gledalce vseeno bolj kot Cromwell zanima kraljevski par, imata tudi ta dva v knjigi in seriji zelo pomembno vlogo. Henrik in Anne vstopita v dogajanje z zamikom. Pred tem se o njiju samo pripoveduje. S takšnim pristopom je ustvarjalcem serije uspelo zgraditi suspenz, ki vleče in buri domišljijo.

Genialnost Thomasa Cromwella je že v prvem delu jasno vidna. To je bil odločen mož, ki je znal primerno postopati s svojimi nadrejenimi. V njihovi družbi je bil dovolj ponižen, da je užival potrebno milost; njegov pravi značaj se je pa v polnosti pokazal šele v družbi ljudi, ki so mu bili bližje in stopnjo ali dve nižje od dvora ali vrhov cerkvene hierarhije.
Tudi njegovo družinsko življenje je v seriji zelo dobro predstavljeno. Ustvarjalcem je uspelo ohraniti žar, ki smo ga deležni že v knjigi. Mlajša hči Grace in njena angelska krila. Starejša hči Anne, ki bi se rada učila starogrščino. Malo zadržana, a ljubeča žena. Enkratno.

Pričakovala sem, da se bo televizijska serija začela tako kot roman - s "cobblestones", na katerih je ležal pretepeni mladi Thomas Cromwell, a ni bilo tako. Nič hudega. "Cobblestones" pozneje vseeno odigrajo svojo vlogo.

Dogajanje v seriji zelo lepo sledi dogajanju v romanu. V obeh delih so izpostavljene iste pomembne stvari. Značaji oseb enako dobro zažarijo tako pred bralcem kot gledalcem.

Igralska zasedba je odlična.
Mark Rylance kot Thomas Cromwell
Mark Rylance je v vlogi Thomasa Cromwella ravno pravšnji. Kako je le mogoče, da izberejo tako primernega igralca? Res sem se to spraševala, ko sem ga gledala.
Damian Lewis v vlogi Henrika VIII. je s svojimi rdečimi lasmi neprekosljivo šarmanten.
Tudi Claire Foy kot Anne Boleyn veliko obeta.

Mini serija je razkošna. Snemanje je večinoma potekalo na avtentičnih mestih, se pravi v dvorcih, kjer sta se sprehajala tudi resnična Henrik VIII. in Anne Boleyn. Osvetljava je bila - kot se za dogajanje v 16. stoletju spodobi, omogočena s pomočjo sveč. Samo za sveče je BBC porabil 20 000 funtov.

Pomenljivo je edino navodilo, ki ga je pisateljica Hilary Mantel dala ustvarjalcem serije. Rekla je, naj vedo, da osebe, ki jih popisuje v svojih dveh romanih, začasa svojega življenja še niso vedele, da bodo imele pomemben vpliv na zgodovino. Pripomba je na mestu. Na takšne stvari ustvarjalci zgodovinskih filmov in serij vse preradi pozabijo.

Prvi del BBC serije Volčji dvorec je več kot zadostil mojim pričakovanjem. Z velikim veseljem pričakujem še ostale tri dele.
Če vam vaš preskrbovalec televizijskega signala omogoča spremljanje oddaj s časovnim zamikom, imate še čas, da si ogledate prvi del te odlične televizijske serije, ki je mene - tako kot romana Hilary Mantel, čisto navdušil:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)