ponedeljek, 15. april 2013

Chinua Achebe: Razpad

Nigerijski pisatelj Chinua Achebe naj bi bil najbolj afriški od vseh afriških pisateljev. Mnogi so menili  da bo prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Za to gesto spoštovanja in veljave je žal prepozno, saj je pisatelj pred kratkim umrl.

Njegovo najbolj znano in spoštovano delo je Razpad - v angleščini Things Fall Apart.  V slovenščini je knjiga izšla v cenjeni zbirki Kalif, ki svoje izdaje pospremi tudi z natančnimi spremnimi besedami.

Ta knjiga bi bila prav lahko še ena v vrsti tragičnih knjig o trku predkolonialne Afrike z zahodno civilizacijo, oz. s krščanskimi misijonarji.  Pa ni tako. Njena prednost je v tem, da je pisana s prve roke, se pravi s strani domačinov in da se med prebiranjem bralec tega tudi zelo dobro zaveda. Tako žive in doživete knjige o plemenskem življenju v črni Afriki namreč še nisem brala. Dihaš z afriškimi ljudmi, njihovimi občutji, razumeš njihove običaje in obrede, vero. Nobene rasistične navlake. A na drugi strani tudi nobenega poveličevanja avtohtonega, poganskega življenja, ki ga v zadnjem času tako pogosto srečamo. Nič ni črno belo in takšne knjige v sivih odtenkih so mi vedno všeč.
Enkratno se mi zdi, da je v središče dogajanja postavljen eden od afriških klanov, ne pa beli človek. Ta je - vsaj v začetku, samo nekje v ozadju; v pripovedih, govoricah. Potem seveda pridobi na moči in veljavi, a pravo vzdušje v knjigi je že ustvarjeno.

Na koncu sem ostala malo zmedena. Seveda je jasno, kdo je bil v takšnih primerih največja žrtev in kdo je izkoriščal drugega, za kar gre vsa obsodba in ogorčenje. Pa vendar - izpostvljanje dvojčkov v gozdu, nasilna smrt nedolžnega mladeniča, slepo sledenje plemenskim pravilom, kruto znašanje nad bolniki.... Obilo možnosti za premišljevanje.

Zelo priporočam.
Chinua Achebe
1930 - 2013

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)