četrtek, 18. april 2013

Ruth Prawer Jhbvala: Vročina in prah

Ruth Prawer Jhbvala je pisateljica nemških židovskih korenin. Družina je v času nacizma pobegnila v Anglijo, kjer se je Ruth izšolala in začela pisati romane in kratke zgodbe. Poročila se je z indijskim arhitektom in dolgo živela v New Delhiju, kjer se je popolnoma vživela v tamkajšnje življenje. Vendar pa niso bili romani tisti, ki so ji prinesli ugled. Svetovno slavo je doživela s pisanjem scenarijev za filme, za katere je dobila tudi dva oskarja. Mojo pozornost je vzbudil  podatek, da je napisala scenarij za film Soba z razgledom. Odličen film in odlična knjiga. A njeni so tudi scenariji za uspešne in cenjene filme kot so Howardov kot, Ostanki dneva in drugi. Gospa je v začetku aprila umrla, stara 85 let.
Napisala je številne romane in kratke zgodbe.V slovenščini imamo njeno, leta 1975 z bookerjem nagrajeno knjigo Vročina in prah, v angleščini Heat and Dust.

Vendar pa se je med prebiranjem te knjige - vsaj kar se mene tiče, izkazalo, da gospa scenarije piše bolje kot romane. Zlahka sem si namreč predstavljala, kako bi filmskemu kadru, ko se igralka iz sodobnega časa sprehaja po pokopališču in opazuje skoraj popolnoma porušen nagrobnik v obliki angela, sledil tisti, ko se druga igralka okrog 50 let prej sprehaja po istem pokopališču, kamniti angel je pa ves bel in lep, čisto nov. Knjiga je namreč pisana na takšen način, da se dogajanje odvija na bolj ali manj istih prizoriščih (Indija), z dvema Angležinjama (prva je žena angleškega uradnika, druga je bolj ali manj nekakšna pustolovka), ki sta si precej podobni; prizorišče leta 1923 se pa izmenjuje s prizoriščem zadnje četrtine 20.stoletja.
Zgodba je precej romantična, saj gospa iz leta 1923 zapusti svojega dolgočasnega moža in pobegne z indijskim princem; gospodična iz sodobnega časa pa tudi doživi romantično ljubezen z domačinom. Vse lepo in prav in zanimanje vzbujajoče, a tisto, kar sem pogrešala, je bilo pomanjkanje vsake strasti ali izrazitih čustev, ki skoraj morajo biti navzoči pri takšnih dogodkih:-) Ali pa so Angleži (in Angležinje!) res tako zelo hladni kot si včasih predstavljamo. Tudi mogoče.
Zgodba je torej precej v redu, osebe so pa nedodelane - posebno tiste iz nam bližjega časa.
Roman je v slovenščini izšel v zbirki Za lahko noč. Čisto primerno:-)

Ruth Prawer Jhbvala, 1927 - 2013


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)