nedelja, 2. oktober 2022

Gledam in poslušam - poleti 2022

No, takole je bilo. Presenetljivo veliko, a se zaradi tega ne bom opravičevala;)

Filmi:
  • 👍In this Corner of the World (Japonska, 2016): Anima z globoko protivojno tematiko. O dekletu, ki zna zelo lepo risati. Rojena je v Hirošimi, poročijo jo v Kure. Pride druga svetovna vojna. Kure je zaradi pristanišča ves čas bombardiran, na Hirošimo pa pade le ena bomba.
  • Arrietty (Studio Ghibli. 2010): Anima o palčici, ki se spoprijatelji z človeškim fantom, ki čaka na operacijo srca.
  • 👍Top Gun: Maverick (ZDA, 2022): Čisto po pričakovanjih.😊 Film, ki noče poučevati, ampak samo zabavati.
  • The Bounty Hunter (ZDA, 2010): Še ena romantična komedija z Jennifer Aniston v glavni vlogi.
  • The Boy and the Beast (Japonska, 2015): Anima, kjer ima pomembno vlogo knjiga Moby Dick. Sicer pa o fantu, ki nima družine in potem zanj skrbi pošasti podobno bitje, ki ga nauči bojevanja. Potem pa spozna še dekle, ki ga nauči pisati ter brati in sicer tako dobro, da se lahko vpiše na univerzo.
  • Words bubble up like soda pop (Netfllix, 2020):Anima. On je introvertiran fant, ki piše haikuje, ona je ekstravertirana infuensarka, ki se sramuje svojih zob in zobnega aparata, zaradi česar ves čas nosi kirurško masko. Spoznata se med iskanjem gramofonske plošče, ki bo poskušala vrniti lepe spomine starejšemu možu z demenco.
  • A Whisker Away (Netflix, 2020): Anima. Ko se srednješolka spreminja v mačko (dobesedno), da je lahko bližje fantu, ki ga ima rada. Fletno.
  • Bubble (Netflix, 2022): Anima. Andersenova Mala morska deklica v postapokaliptičnem Tokiju, kjer gravitacija ne deluje tako, kot bi morala.
  • Nausikaä from the Valley of the Wind (Ghibli, 1984): Okoljevarstveno osveščena anime.
  • The Marksman ali Varuh (ZDA, 2021): Ko Liam Neeson pelje 11-letnega mehiškega begunca k družini v Chicago in ga ščiti pred neobzirnimi mehiškimi kriminalci, ki mu to želijo na vsak način preprečiti.
  • 👍Let nad kukavičjim gnezdom (ZDA, 1975): Filmska klasika Miloša Formana z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi o tem, kako zelo neprimerno so še pred kratkim postopali s psihiatričnimi bolniki. Zgodba se začne lahkotno in skoraj nekoliko zabavno, z nadaljevanjem postaja vse resnejša in se konča skrajno tragično. Film posnet po istoimenskem romanu Kena Keseya. Zanimivo: knjiga je pisana skozi oči (indijanskega) Poglavarja in ne preko junaka, ki ga v filmu upodablja Jack Nicholson.
  • Is God a Number (1995): Dokumentarni film. Se v popolnosti in pomanjkljivostih matematike skriva resnica, da Bog obstaja?
  • Das Traumschiff, Ägypten (Nemčija, 1993): Zaradi staroegipčanskega ozadja, seveda.
  • The Black Pharaohs (BBC, 2004-2005): Dokumentarni film o času, ko so v Egiptu vladali temnopolti faraoni iz dežele Kuš, današnjega  Sudana. Bilo je to v tretjem vmesnem času, okrog 800 let p.n.št., njihova vladavina pa je trajalo okrog sto let.
  • The Gray Man (Netflix, 2022): Saj Ryan Gosling je v redu in kraji, kjer so film snemali tudi, sicer pa tako tako... In še to. Eno od pomembnih prizorišč je Zbrka castle. Nekje na Hrvaškem naj bi bil, a je v resnici v Franciji 😂 In Hrvatje so zaradi tega zelo jezni.
  • Jazzgossen ali The Jazz boy (Švedska, 1958), na Netflixu: Švedski mjuzikel, ki je skoraj kot kakšen od holywoodskih iz tistega časa. Romantična ljubezenska zgodba s pesmimi, ki so bile v 20ih in 30ih letih prejšnjega stoletja uspešnice - na Švedskem, seveda.
  • Secret Window (ZDA, 2004): Po noveli Stephana Kinga. Johnny Depp je slaven pisatelj, ki ga skrivnostni neznanec obtoži plagiatorstva. Pravzaprav bi temu vsiljivcu prav lahko dokazal, da je zgodba njegova, a se vse skupaj čudno zaplete. Z umori. Psihološko začinjeno.
  • Secrets of the Saqqara Tomb (Netflix, 2020): Dokumentarni film. Šest tednov pred ramadanom leta 2019 skupina egiptologov raziskuje eno izmed grobnic v Sakari. Zanimivo, ker je skupina, ki raziskuje, sestavljena izključno iz Egipčanov in film tako nudi tudi vpogled v sodobno življenje v Egiptu. Le-to se, presenetljivo, v marsikaterih pogledih ne razlikuje bistveno od tistega pred 4000 leti.
  • Egipt (Four Seasons Hotels), Net TV: Zelo v redu dokumentarni film, ki v eni uri zelo pregledno in nazorno povzame 5000-letno zgodovino Egipta. Čudoviti posnetki prav vseh egipčanskih spomenikov: od gore Sinaj, preko piramid, Luksorja in Karnaka, do Asuana. S Kairom in Aleksandrijo.
  • Izgubljena egipčanska piramida (2020, Viasat History): Dokumentarni film. V času Srednjega kraljestva - v klasični dobi Starega Egipta, so v piramide pokopavali tudi princese.
  • Egypt's Darkest Hour (2019): Dokumentarni film o kolapsu egiptovskega Starega kraljestva - o vzrokih zanj ter o posledicah, ki jih je prinesel. S Salimo Ikram v eni od glavnih vlog.
  • Tatort - Risiken und Nebenwirkungen (premiera 11.09.2022, SFR): 1208. kriminalni film iz serije Tatort ali Kraj zločina, kjer različni komisarji in komisarke, detektivi in detektivke, že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje, v posameznih mestih Nemčije, Avstrije ali Švice raziskujejo kriminalne primere. Serija je tako priljubljena, da si premiero, ki je vedno v nedeljo zvečer v najbolj elitnem času, ogleda tudi do 10 milijonov televizijskih gledalcev. Ta zadnja - o tveganjih in stranskih učinkih - je bila farmacevtska, posnela pa jo je švicarska ekipa v Zürichu. Odvetnica velike farmacevtske družbe, ki je na trg ravnokar poslala novo zdravilo, umre v čudnih okoliščinah. Je vedela preveč? Mogoče to, da farmacevtska družba igra umazano igro in skriva neželene učinke novega zdravila. Ob vse večjem nezaupanju v zdravila in cepiva je ta film še kako aktualen.


Serije:
  • 👍House of the Dragon (HBO, 2022): Prequel od Games of Thrones. O družini Targaryen 200 let nazaj, ko so bili tako močni, da jim nihče nič ni mogel, uničili so se lahko le sami.
  • Egyptian Tomb Hunting with Tony Robinson (BBC, 2018): Tony je Baldric iz Blackadderja in ga že od nekdaj zanima Stari Egipt. Zraven je pri najnovejših odkrivanjih grobnic.
  • 👍ER ali Urgenca 1.sezona(ZDA, 1994-95): Iz nostalgije po starih časih, ko sem to serijo gledala s cmokom v grlu in s slabostjo v trebuhu, češ, glej, kako to znajo in kako dobri so, jaz pa - takrat v podobni (a, seveda, še zdaleč ne tako dramatični poziciji specializanta na IPP) v spretnosti in znanju ne bi mogla tekmovati z njimi. Kultna zdravniška serija, ki dokaj realistično pokaže, kako je na urgenci in s kakšnimi problemi in dilemami se spopadajo mladi zdravniki. Čudovito je prikazana atmosfera, ki vlada tam; odnosi med zdravniki in sestrami in ostalimi zaposlenimi, kolegialnost, a tudi to, kako neusmiljeno si lahko privoščijo drug drugega. Oh, in tisto olajšanje ter ponos Johna Carterja, ko prvič uspešno nastavi infuzijo in zašije prvo rano:) Neprecenljivo. Sorry, ampak ne morem, ne da bi napisala: pri srčnem infarktu se odločajo med trombolizo in katetrom; amjodarona še ni in pri ventrikularnih motnjah ritma dajejo lidokain; echo morajo naročit iz kardiologije in potem pripeljejo eno ogromno mašino s slabo sliko pa še sestro zraven, da drži sondo; za punkcijo perikarda se morajo kar na osnovi rentgenske slike in EKG-ja odločiti; pri terminalnem srčnem popuščanju lahko mislijo samo na presaditev srca, nobene omembe vredne medikamentozne terapije srčnega popuščanja še ni... A takrat smo res tako zdravili:) Kardiologija - in z njo medicina, je v zadnjih desetletjih izredno napredovala.
  • 👍Rilakkuma and Kaoru (Netflix, 2019): Risanka, ki pravzaprav ni za otroke. O hard-working mladi ženski, ki živi z dvema plišastima medvedoma in plišastim ptičem, dela v pisarni in čaka na moškega svojih sanj. Very cute 🐻
  • Mummies Unwraped ali Mumije - razkrite skrivnosti (ZDA, 2019): Dokumentarna serija o šestih mumijah, ki zaradi sodobnih raziskovalnih metod niso več tako skrivnostne, kot so bile včasih. Kar mi je zelo všeč:) Ena od njih je Hačepsut - slavna faraonka 18. dinastije, ki je na drugi strani Doline kraljev zgradila mogočen tempelj, ki je ena največjih egipčanskih turističnih atrakcij. Identificirali so jo s pomočjo manjkajočega zoba. Poleg tega pa ugotovili še to, da je bila izrazito prekomerno hranjena in verjetno zelo bolna - povsem drugačna od vtisa, ki ga dobimo, če opazujemo kipe, ki jo upodabljajo.
  • Ägypten - Welt der Pharaonen (ZDF, 2022): Dokumentarna serija, ki preko posameznih tem (reke Nil, kulta mrtvih, metropol, močnih žensk, bogov...) izredno sistematično prikaže celotno zgodovino Starega Egipta.
  • Treasures of Ancient Egypt (BBC, 2014): Star Egipt predstavljen preko zakladov likovne umetnosti.
  • Ewiges Ägypten ali Večni Egipt (Nemčija, 2021) ZDF: Tudi o življenju v velikih oazah Egipta. Serija temelji na primerjavah med starim in sodobnim Egiptom.
  • Zgodovina nerešenih primerov: Haremska zarota - Primer Ramzesa III (Nemčija, 2021): Kdo in zakaj je umoril Ramzesa III.
  • Blowing up History: Skrivnost velikega egipčanskega templja (Kanada, 2016) Discovery: Ta tempelj se imenuje Karnak in je bil največji religiozni kompleks v Starem Egiptu. Skrivnost ukrivljene (bent) piramide (2018): Ko so se še učili, kako zgraditi lepo in stabilno piramido.
  • Razkrite skrivnosti zakladov (2016) Viasat History Grobnica kralja Tuta: Skrivne komore, v katerih naj bi bila pokopana slavna Nofretete. Pa ni:)
  • 👍Nil pod drobnogledom (Francija, 2020)Viasat History: Dokumentarni film, ki prikazuje najnovejša raziskovanja v Egiptu, ki jih izvajajo francoski egiptologi z novimi raziskovalnimi metodami, kot je na primer fotogrametrija. Osredotočeni so predvsem na starine, ki so na dnu Nila in v večini primerov še neodkrite ali neraziskane. Raziskujejo potopljena mesta ob Nilu, najstarejše pristanišče na svetu, opišejo nilometer na otoku Elefantina nasproti Asuana, s pomočjo katerega so napovedovali, kako obsežna bo vsakoletna poplava Nila, in predstavijo malo znane piramide v oazi al-Fayyum.
  • 👍Glasovi umrlih (Velika Britanija, 2021)Viasat History: Bettany Hughes - moja draga Bettany - raziskuje, kaj bi nam lahko povedali že davno umrli: najprej Tutankamon in njegova mama, nato pa še pet umrlih ob izbruhu Vezuva leta 79.
  • Chasing Mummies (History, 2010): Resničnostni šov z egiptologom Zahijem Havasom, ki je kar preveč zaigran in dramatičen. Vseeno pa si lahko zaradi te serije ogledamo arheološka nahajališča v Kairu, Aleksandiji, Sakari in Gizi, ki jih sicer v dokumentarnih filmih ne vidimo.
  • Steins; Gate (Japonska, 2011): Anima o dveh fantih, petih dekletih in enim diverse - starih okrog 20 let, ki raziskujejo potovanje skozi čas; eni praktično, drugi teoretično. Kraj in čas dogajanja: Akihabara, Tokio, leta 2010.
  • Man vs. Bee (Netflix, 2022): Ko je Mr Bean housesitter in ga živcira ena čebela. Deset do dvajset minutne epizode smeha - ker pač gledalci Netflixa ne zmorejo daljše koncentracije.
  • Denkmäler der Ewigkeit: Petra (Francija, 2014): Da sem si lažje predstavljala kraj dogajanja iz romana Zmenek s smrtjo, Agathe Christie.


Poslušam:
  • Vivaldijevi (nedoločeni) letni časi (Open Air z otoka Delos, 2022), Arte koncert z European Union Youth Orchestra in violinistko Diano Tischenko: Na nenaseljenem grškem otoku Delos je 30.05. letos, v času mlade lune, potekal koncert Vivaldijevih (rahlo predelanih) štrih letnih časov. Vedno imam rada koncerte, kjer je zraven vsaj še en dron s kamero, tako da ob glasbi lahko uživam tudi v prelepi kulisi ambienta. Koncert je potekal v okviru projekta varovanja podnebja World Human Forum.
  • Čajkovski: Prvi klavirski koncert v b-molu: Ko je začetna melodija nekaj najlepšega, kar si kdajkoli slišal, in potem samo še čakaš, da bi se ponovila. Pa se ne prav pogosto - vsaj ne tako jasno, kot bi si želela.
  • Hikaru Utada: Laughter in the Dark Tour: Koncert s turneje leta 2018, ko je ena najpopularnejših japonskih glasbenic, pevk in kantavtork proslavljala 20 letnico svojega nastopanja.
  • 👍Stanislaw Lem: Mesečna noč: Radijska igra - znanstvenofantastična, seveda, saj jo je napisal avtor Solarisa. Poslušamo zvočni posnetek, ki je bil posnet na raziskovalni postaji na Luni. Na njem so zabeleženi vsi zvoki, ki jih je slišati na postaji - med nenehnim šumenjem, bolj ali manj glasnim piskanjem in mehanskim glasom računalnika, tudi pogovori med dvema znanstvenikoma, ki sta trenutno na postaji. Njun čas na Luni se počasi izteka in že nestrpno čakata raketo, ki ju bo odpeljala nazaj na Zemljo. Potem ju pa ju računalnik med rednim dnevnim poročilom o stanju na postaji obvesti, da kisik, ki ga nujno potrebujeta za dihanje, uhaja iz glavnega rezervoarja; v rezervnem pa ga ni toliko, da bi jima zadostoval do prihoda rakete, ki ju pričakujeta. Hja, ne bi zadostoval obema, dovolj pa bi ga bilo za enega... In potem se začne - boj za preživetje. Eden od obeh mora umreti. Bosta o tem žrebala in bo šel eden od njiju prostovoljno v smrt ali pa se bosta pomerila med sabo na bolj prvinski način - se stepla, bojevala z nožem ali kladivom, eden drugega zahrbtno zastrupila?  V boju na življenje in smrt pa morata znanstvenika ves čas upoštevati tudi dejstvo, da so vse njune besede in vsi zvoki snemani. Iz posnetka mora tako biti jasno, da je zmagovalec moril v samoobrambi, da umrli laže in podobno. Ker nimamo video posnetka, pač pa samo zvočni zapis, je vse skupaj zelo zapleteno. Samo en primer: ko mečeta kovanec, vsak od njiju trdi, da je dobil žreb - mi pa lahko samo ugibamo, kdo od njiju govori resnico in kdo laže, saj ne moremo videti, na katero stran je kovanec padel. Zelo zelo v redu!  
George Clooney
kot specializant pediatrije
dr. Douglas Ross

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)