nedelja, 23. avgust 2015

The Game of Thrones in Dubrovnik

(h. arhiv)
Fantazijska literatura je na pohodu in nima več obstranskega pomena v književnosti. Gospodar prstanov, J.R.R. Tolkiena je klasika. Neil Gaiman in Terry Pratchett sta priznana pisatelja, ki imata tisoče oboževalcev. Fantazijsko so začeli pisati tudi nekateri "resni" pisatelji kot je Kazuo Ishiguro. A nesporni kralj med vsemi je George R.R. Martin.

Neutrudno piše knjigo za knjigo svoje fantazijske serije The Song of Ice and Fire. Vsak čas bo izdana že šesta knjiga sage. Poleg te se obeta še ena. Boštjan Gorenc - Pižama knjige pridno prevaja tudi v slovenščino.
Saga pripovedujejo o neizprosnem boju štirih (in še kakšne več) plemiških družin za oblast in moč nad Sedmimi kraljestvi. Družba je še na predindustrijski stopnji razvoja - kar med drugim pomeni, da nimajo pušk ali topov, pač pa meče, loke in nože. Prava nevarnost za prebivalce kraljestva pa ne tiči v nenehnih bojih za železni prestol, prava nevarnost grozi s severa...

Fantazijske literature nimam preveč rada. Nič kaj lahko se ne vživim v fantazijske svetove, ki jih ta opisuje. Motijo me bitja, ki niso človeškega izvora - škrati, vilini, velikani, pa tudi "White Walkersi".

A Pesem ledu in ognja je nekoliko drugačna od ostalih del tega žanra. Fantazijski elementi so skrčeni na minimum in odrinjeni na stran kolikor se le da in kolikor dolgo se to da. Teža dogajanja je v odnosih med čisto pravimi ljudmi - med moškimi in ženskami. Raziskuje se njihov pohlep po moči in bogastvu, njihove težnje po nadvladi drugih, pa tudi želja po tem, da bi ljubili in bili ljubljeni. V knjigi je veliko  nasilja in spolnosti. Ko so se nekateri glede tega pritoževali, se je George R.R. Martin branil, da vojno vedno spremljata nasilje in (nasilna) spolnost. Verjetno bo kar držalo.
Še ena značilnost je, ki knjige Pesmi ognja in ledu loči od ostalih fantazijskih knjig. Ko berete te knjige, se ni pametno navezati na katero od oseb. Velika verjetnost je, da bo med umrlimi še preden boste trenili z očesom. Tudi če ima večinoma dobre lastnosti in je kolikor toliko moralno neoporečna, to ni zagotovilo, da bo nagrajene z zmago ali preživetjem. Usoda junakov je odvisna od preračunljivosti in moči, ki jo imajo, ne pa od moralnih načel in dobrih namenov. Tako nekako kot je to v realnem življenju.

Po knjigah, a ne povsem zvesto, neutrudno snemajo televizijsko serijo The Game of Thrones. Serija dosega neverjetne uspehe in ima oboževalce po celem svetu.
Knjig Pesmi ognja in ledu ne berem. Prav z veseljem pa si ogledujem televizijsko serijo.

Nadaljevanje tega članka je SAMO ZA ZELO VELIKE OBOŽEVALCE THE GAME OF THRONES. Kdo drug bi sicer čutil željo, da gleda fotografije in bere o krajih, kjer so snemali to priljubljeno serijo:)
In seveda - v nadaljevanju so tudi SPOJLERJI.

Prva sezona televizijske serije, je bila posneta na Malti. Pa prebivalcem Malte to ni bilo preveč všeč (menda naj bi ekipa povzročila  poškodbe na eni od tamkajšnjih plaž) in so v naslednjih sezonah snemanje tistih delov serije, ki se dogajajo v poletnem času, prestavili v Dalmacijo, predvsem v Dubrovnik.
Hrvatje so snemalce serije sprejeli z veseljem in služijo na njihov račun tudi v času, ko ni snemanja. Eden izmed teh načinov so tudi vodeni ogledi krajev snemanja.

Arboretum Trsteno

Oboževalci Game of Thrones se na poti proti Dubravniku ustavijo v kraju Trsteno. To je izredno prijetno mestece ob morju, ki se ima za svoj nastanek zahvaliti bogatemu vrelcu vode nekje v bližini. Ta je omogočil, da na tem - sicer povsem skalnatem področju - uspeva raznovrstno rastlinje. Tudi več kot 400 let stare platane.
V 15. stoletju je na tem mestu ena izmed pomembnih dubrovniških plemiških družin zgradila poletno vilo. Vila je imela vse značilnosti renesančnega poletnega dvorca: osrednjo zgradbo, vrt z ravnimi sprehajalnimi potmi in bogatim rastlinstvom, paviljon nad morjem in fontano, do katere je voda pritekala po akvaduktu.

V tem prečudovitem okolju so snemali tiste dele nadaljevanke Game of Thrones, ki se dogajajo v kraljevih vrtovih palače Red Keep. Po stezah arboretuma Trsteno sta se prehajala Sansa in lord Tyrell. V letnem paviljonu so se Margaery, Olenna in Sansa pogovarjale o poroki z Joffreyem. Ob fontani je princ Oberyn Martell pisal pesem in se potem skupaj s Cersei sprehodil skozi vrt do obale. V razgledišču nad morjem sta se Jamie in Brienne pogovarjala o Sansi; Shae so pa pošiljali proč iz King's Landinga. In še in še.

Margaery, Olenna in Sansa...
(vir: MovieMaps)

... v paviljonu renesančnega dvorca
(h. arhiv)

(h. arhiv)
Shae noče iz King's Landinga
(vir: MovieMaps)





Princ Oberyn pred fontano piše pesem.
Če bi se obrnil proti kameri...
(vir: MovieMaps)

...bi videl to.
(h. arhiv)
Princ Oberyn in Cersei sta se sprehodila do obale,..
(vir: MovieMaps)
...ki v resnici zgleda tako.
(h. arhiv)


Dubrovnik

Osupljivo, toda temu starodavnemu in veličastnemu  mestu so kratek čas vladali iz Ljubljane! Napoleon je naredil konec tisoč let staremu Svetemu rimskemu cesarstvu, končal je zgodovino Beneške republike in ukinil je Dubrovniško republiko. Dubrovnik je leta 1809 priključil Ilirskim provincam in glavno mesto tega Napoleonu pokorjenega ozemlja je bila Ljubljana. A to je bil le kratek trenutek v sicer bleščeči zgodovini Dubrovnika. Večino časa je bil Dubrovnik z okolico pomembna, demokratično urejena republika, kjer so kneza volili vsak mesec - z namenom, da se izognejo korupciji in kopičenju moči v le enih rokah.

Pri snemanju Game of Thrones je Dubrovnik služil za upodobitev kraljevega mesta,  prestolnice King's Landing. Snemanje je potekalo v različnih trdnjavah, na obzidju, ulicah in stopniščih mesta. Skozi vhod Pile je prišel Jamie, ki se je vrnil iz ujetništva, brez roke. Na tem istem vhodu so ljudje napadli sprevod Lannisterjev. Na stopnišču pod cerkvijo sv. Ignacija je Cersei začela svoj "Walk of Shame". Iz nabrežja pod obzidjem je Myrcella odpotovala k svojemu bodočemu možu. V trdnjavi Minčeta je Daeneris iskala svoje zmaje. In še in še.
Myrcella gre v zamož...
(vir: MovieMaps)
...izpod trdnjave Lovrijenac
(h. arhiv)
Približno od tod, kjer stojita tudi Sansa in Littlefinger
(vir: MovieMaps)
(h. arhiv)
Pod trdnjavo Lovrijenac...
(h. arhiv)
...so morili pankrte kralja Roberta Baratheona
(vir: MovieMaps)
V trdnjavi Lovrijenac...
(h. arhiv)


...Littlefinger pozdravlja Cersei
(vir: MovieMaps)

Še vedno trdnjava Lovrijenac...
(h. arhiv)

... s Tyrionom, Bronnom in Podrickom(vir: MovieMaps)


The House of Undying...
(vir: MovieMaps)
...je v resnici trdnjava Minčeta
(h. arhiv)



































Jamie po ujetništvu prihaja v King's Landing.
(vir: MovieMaps)
Če stopamo tam kot on, potem vidimo takole.
(h. arhiv)

Cersei začenja "Walk of Shame" po stopnicah,...
(vir: MovieMaps)
...ki v resnici zgledajo tako.
(h. arhiv)


Lokrum

(h. arhiv)
To je otok v neposredni bližini Dubrovnika. Nihče ne more - razen ilegalno, prespati na tem otoku. Ko so Napoleonove vojake pregnali iz Dubrovnika, je otok prevzela Avstro - Ogrska. Maksimilijan, mlajši brat cesarja Franca Jožefa in poznejši mehiški cesar, ki je s seboj v Mehiko odpeljal tudi slovenske vojaške prostovoljce, je na Lokrumu zgradil poletni dvorec. Zasadil je številne sredozemske in eksotične rastlinske vrste in na otok pripeljal pave s Kanarskih otokov. Ti se še vedno sprehajajo po otoku in dnevne kopalce prosjačijo za hrano.
A naselitev otoka se je začela že precej prej. Prvi prebivalci so bili benediktinski menihi, ki so v 11. stoletju na otoku postavili svojo opatijo. V njej naj bi dobil zatočišče tudi Rihard Levjesrčni, ko se je vračal s 3. križarske vojne.

Ostanki benediktinske opatije še vedno stojijo. In v vrtovih ostankov opatije so posneli svečani sprejem, ki ga je za Daeneris pripravil Xaro Xhoan Daxos. Pa še pavi so prišli prav.
Sicer pa je na Lokrumu tudi dvorana, ki je posvečena snemanju Game of Thrones. Tam si lahko preberete rodoslovno zgodovino posameznih plemiških družin iz serije in se usedete na železni prestol, za katerega so v Sedmih kraljestvih tako neusmiljeno bojujejo. Lahko poslušate zatrjevanje igralcev, kako lepo mesto je Dubrovnik. In še in še.
Jorah opazuje Xaro Xhoan Daxosa in Khaleesi...
(vir: MovieMaps)
...v vrtu benediktinske opatije
(h. arhiv)
 Za romanje po krajih snemanja serije Game of Thrones ne potrebujete posebnega vodiča. Če se malo pripravite in pobrskate po internetu, mesta, kjer so snemali, zlahka najdete tudi sami. Vodene ture imajo to prednost, da zveste še kakšno pikantno podrobnost s snemanja ali kašen dodaten podatek o vašem priljubljenem junaku serije. Če vam to kaj pomeni;) Dovolijo vam tudi to, da se slikate na mestu, kjer je umiral Joffrey ali pa se v spodnjem perilu sprehodite po poti, ki jo je gola prehodila Cersei. Brez heca - nekateri oboževalci serije to menda resnično počnejo.

V parku Gradec je umrl Joffrey(h. arhiv)

Cersei, Joffrey in Jamie
(Vir:Youtube)

Naša vodička je sodelovala pri snemanju nadaljevanke in je znala povedati, da je filmski Joffrey v resnici izredno prijazen fant, ki se veliko ukvarja z dobrodelnostjo. Da je Tyrion tudi v realnem življenju takšen kot v filmu. Ima štiri leta staro hčerko, ki je že skoraj tako velika kot on. Zvedeli smo pa tudi to, da imajo že prvega "Game of Throns baby"-ja -  dojenčka, ki se je rodil igralcema, ki upodabljata Cersei in Bronna. Ja, lepe Cersei ne zanimajo takšni lepotci kot je Jamie. In še in še.

Letos bodo ustvarjalci nadaljevanke v Dubrovniku snemali le 6 dni. Kdaj točno pridejo, nihče ne ve. Naj bi bilo pa že določeno, da bodo leta 2017 v Dubrovniku kar več mesecev in sicer pozimi. Kajti, saj veste, "Winter is coming".

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)