sobota, 5. december 2020

Celeste Ng: Prikriti plameni

Shaker Hights je mestni okraj v Clevelandu v ameriški zvezni državi Ohio. Nastanek te stanovanjske soseske je bil skrbno načrtovan že od samega začetka, se pravi od leta 1912 dalje in je bil namenjen ljudem, ki so se želeli izogniti vse bolj industrializiranemu Clevlandu. Med hišami, ki so zgrajene v angleškem, tudorskem ali francoskem slogu in imajo svojemu slogu primerno (in edino dovoljeno) barvo pročelja, je veliko parkov, zelenja in drevoredov. Trava na alejah je vedno skrbno pokošena. Smetnjaki tudi v času odvažanja smeti ne stojijo ob cesti.
Ljudje, ki danes živijo v tem okraju, so v povprečju bolj izobraženi kot drugod v državi, tudi bogatejši, redkeje brezposelni in rasno ter kulturno zelo raznoliki. Večina mladostnikov, ki obiskuje javne šole v tem okraju, nadaljuje šolanje na kolidžih in univerzah. V okraju skoraj ni kriminala.

V Shaker Hightsu je živel Paul Newman; od tod izvira Ted Mosby, glavni junak iz priljubljene serije How I met your mother - v Shaker Hightsu pa je odraščala tudi Celeste Ng. Njena starša sta se v 60-ih letih prejšnjega stoletja iz Hong Konga preselila v ZDA - on fizik, ona kemičarka, in ko je bilo njuni hčerki deset let, se je družina nastanila v Shaker Hightsu. 
Kakšen je Shaker Hights in kako se tam živi, Celeste Ng torej dobro ve - v svojem romanu Prikriti plameni je mesto in njegove prebivalce zelo natančno opisala; dokaj cinično in posmehljivo sicer, a to se za takšen okraj, kjer živijo bogate riti nekako tudi pričakuje - pa čeprav je tisti, ki piše o tem, pravzaprav eden od tipičnih prebivalcev okraja.
 

Roman se začne dramatično, s plameni. Najmlajši otrok družine Richardson namreč zažge domačo hišo - načrtno, z bencinom politem po vsaki od postelj svojih sorojencev. Zgodba potem steče po času nazaj in počasi natančneje spoznamo Richardsonove. Ti so tipična shakerhightska družina z izobraženima in dobro situiranima staršema. Njihovo življenje teče po ustaljenem redu, skrbno načrtovano in po pravilih - tistih napisanih, še bolj pa po tistih nenapisanih, ki se jih je treba še bolj pridno držati.

Kot nasprotje Richardsonovim imamo potem Mio Warren in njeno hčerko Pearl. Ti sta podnajemnici Richardsonovih in živita povsem drugačno življenje. Mia je samohranilka, ki živi svobodno, bohemsko življenje umetnice, ki zato, da lahko preživlja sebe in svojo hčerko, poleg umetniškega ustvarjanja poprime tudi za dela kot so pospravljanje in strežba.
Razlike med obema načinoma življenja so hvaležna tema romana, ki jih pisateljica dobro izkoristi in pelje po utečenih, že tolikokrat videnih tirih. Pride do konfliktov, ki jih je nekako pričakovati. Veliko prostora je namenjeno tipičnim najstniškim problemom in zaradi tega je roman Prikriti plameni bolj kot roman za odrasle knjiga za odraščajočo mladino - to trdim, čeprav se ponavadi skušam izogniti takšnim delitvam knjig.

Pomembna tema romana je tudi materinstvo, ki ga pisateljica opisuje iz različnih perspektiv. Poleg dveh različnih slogov starševstva, ki jih vodita Mia Warren in Elena Richardson, imamo tudi najstniško nosečnost in dilemo, kaj je v takšnem primeru najbolje narediti. Imamo nadomestno mamo in imamo mamo, ki je zaradi svoje revščine prisiljena pustiti svojega otroka - dobesedno - na stopnicah sosedove hiše. Poleg tega so opisane dileme posvojitve in želje biološke mame, da otroka, ki se mu je odrekla, spet dobi nazaj. 
Kar veliko velikih tem za tako drobno knjigo.

Ampak. Kaj naj napišem? Knjiga me je pustila bolj ali manj hladno. Črno-bele osebe me niso prepričale do te mere, da bi mi bilo zanje kaj prida mar. Sodni proces, kjer so odločali, kdo bo dobil skrbništvo nad otrokom, sem spremljala povsem ravnodušno. Popolnoma vseeno mi je bilo, kdo zmaga, kar je grozno. Natančno grajena zgradba pripovedi je bila s svojo sterilnostjo votla. 

Knjiga Prikriti plameni, Celeste Ng, je eden od tistih romanov, ki so napisani premišljeno in strogo načrtovano (tako natančno, kot je bila načrtovana izgradnja naselja Shaker Hights), po pravilih znanosti kreativnega pisanja (Celeste Ng je študirala creative writing), ki pa jim vseeno - ali pa ravno zaradi tega, manjka tisto nekaj več, najpomembnejše - iskra, ki bi v bralcu uspela vzbuditi prikrite plamene navdušenja ali pa vsaj voljo do branja take vrste romana.

★★★

Celeste Ng
(vir: Wikipedia)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)