sreda, 23. december 2015

Vojna zvezd: Sila se prebuja

Saj veste, da imam rada Star wars:) Pisala sem že o tem.
Doma imamo vseh šest blu-rayev za vseh šest dosedanjih epizod sage. Imamo tudi Anakinov lightsaber - se mi zdi, da ravno tistega, ki ima zelo pomembno vlogo v pravkar predvajani sedmi epizodi, The Force Awakens. Želela sem ga vzeti s seboj na ogled filma, pa bi se me zaradi tega ostali družinski člani skoraj odrekli in sem raje odnehala;)

Vojna zvezd je čudovita znanstveno-fantastična pravljica, kjer dobro premaguje zlo. Zaradi svojih spektakularnih posnetkov je paša za oči. Mitologija sage pa omogoča razmišljanja, ki segajo preko mej običajnih zabavnih filmov. O Vojni zvezd razmišljajo tudi zelo resni ljudje.
Recimo,  jezuit Peter Lah je na Siol.net ob nedavnih terorističnih napadih v Parizu pisal o  Anakinu Skywalkerju in razlogu, zaradi katerega se je le-ta spremenil v Dartha Vaderja: 
Anakin Skywalker ni mogel sprejeti smrti svoje mame. Strah ga je bilo, da bo umrla njegova ljuba. Želja, da bi imel nadzor nad življenjem in smrtjo, ga je spremenila v Dartha Vaderja, tirana in morilca. Mame seveda ni dobil nazaj in tudi ljubo je izgubil. Ostal je sam, hermetično zaprt v črni oklep – pol človek, pol stroj. Ustrašil se je nočne more.
Nasedel je temačnemu zapeljivcu in njegovim praznim obljubam o nesmrtnosti, o življenju brez težav. Na koncu je z lastnimi rokami uničil tisto, kar je želel ohraniti. Tragična usoda človeka – in kulture! –, ki ne sprejme svojih meja.

Zdi se mi prikupno, da lahko iz znanstveno-fantastične sage izpeljemo tako pomenljivo ugotovitev, da vse pač ni v naši moči, da sami vsega ne moremo nadzirati in voditi ter da se je dobro zavedati svoje omejenosti.

A dovolj filozofiranja.
Sedmo epizodo Vojne zvezd sem si seveda že ogledala.
V času pričakovanja tega tako zelo zaželenega nadaljevanja sem bila precej skeptična. Zakaj? Najprej: Ob podatku, da je George Lucas franšizo Star Wars prodal Disneyju, me je stisnilo v želodcu. Nato: Prvi nekaj sekundni napovednik pred letom dni ni obetal ne vem kaj. Meč, ki ga ima vojščak temne strani,....pha, brez veze. Potem: Kje je Luke? Nikjer ga ni bilo videti, niti v zadnjem video napovedniku ne. A Mark Hamill, ki je do sedaj upodabljal Luka, je bil vendarle naveden na seznamu igralcev. Nastopa prekrit z masko? Je prestopil na temno stran? V tem primeru bom težko gledala naslednje tri dele sage, sem si mislila.

No, pa so bile vse skrbi odveč. Film Sila se prebuja me je navdušil:)


=======================
Največ kakšen mini SPOJLER ..., ne bo motil:)
=======================

Sedma epizoda Vojne zvezd, Sila se prebuja, se dogaja okrog trideset let po koncu dogajanja v predhodni šesti epizodi, Jedijeva vrnitev. Dartha Vaderja in Dartha Sidiousa ni več. Z njima se je končalo tudi obdobje Imperija. A Temne sile so še vedno navzoče v Galaksiji. Zbirajo se okrog združbe First Order, ki jo vodi skrivnostni, več deset metrov visoki Snoke (no, mogoče je samo njegov hologram velikanskih razsežnosti, on sam pa je Yodove velikosti). V pomoč sta mu general Hux, ki poveljuje številni - po nacistično organizirani vojski stormtrooperjev, in Kylo Ren, ki bi bil rad kot Darth Vader.
Film je takšen, da lahko navduši tako nostalgike kot novo generacijo oboževalcev Star wars.

I. Najprej nostalgiki.
  • Njim na čast se vrnejo Han Solo in Chewbacca, princesa Leia in Luke - vsi malce starejši, a nič za to. Han Solo se še vedno ukvarja s tihotapljenjem in posli na meji zakonitosti. Še vedno rad reče, da "ima slab občutek". Millennium Falcon še vedno "preleti tihotapsko pot Kessel Run v manj kot dvanajst parscih". Princesa Leia pa je general v Odporniškem gibanju.
  • Pomembna sporočila so še vedno skrita v droidih - tokrat v simpatičnem BB8.
  • Spet imamo Dead Star-u podobno tvorbo, ki jo je potrebno uničiti, le da je tokrat to orožje temne strani smrtonosnejše, saj lahko uniči več planetov istočasno. Oh, en zelo pomemben planet iz prejšnjih delov serije je žrtev napada :(
  • Lightsaber je zakopan v snegu in se s pomočjo sile vleče na plan - tudi to smo že videli.
  • Kakor smo tudi že doživljali popivanje v kantini mesta Mos Eisley na planetu Tatooine (četrta epizoda), tokrat pač na podobno puščavskem planetu Jakku, v  kantini, ki je spet zbirališče predstavnikov najrazličnejših galaktičnih ras.
  • In mogoče najpomembnejše - spet imamo tudi problematičen odnos med očetom in sinom, ki se rešuje na mostičku nad praznino.

Če želite uživati v nostalgiji, je dobro, da poznate dogajanje četrte (nekoliko pa tudi pete in šeste) epizode sage. Prve tri epizode niso pomembne, saj na dogajanje v Sili se prebuja, nimajo nikakršnega vpliva.


II. Nova generacija oboževalcev.

Rey
To bo tudi film za generacijo K (mlade rojene v obdobju med letom 1995 in 2002). Črka K je zaradi Katnnis - junakinje serije The Hunger Games, s katero se ti mladi radi poistovetijo. V sedmi epizodi Vojne zvezd imamo junakinjo, ki je zelo podobna tej malce nesigurni, a pogumni mladi bojevnici iz Iger lakote. Ime ji je Rey in živi na puščavskem planetu Jakku. Zlahka poskrbi sama zase. Preživlja se s tem, da nabira odpadni material iz strmoglavljenih stardestroyerjev, svoje bivališče pa ima v odsluženem walkerju AT-AT. Posnetki puščave, kjer Rey živi, z neskončnimi sipinami, so eni najlepših prizorov v filmu. Dobro izgledata tudi v puščavskem pesku delno zakopana vesoljska ladja in walker. Njuna velikost je dih jemajoča.
Sicer pa o Rey ne vemo veliko. Ne vemo, kdo so njeni starši. Tekom filma lahko opazimo, da je v Rey sila zelo močna - "Force is strong with her!", vendar pa te sile še ne zna dobro uporabljati. Potrebuje trening. Leia ve, kdo je to dekle, a nam (še) ne pove. Verjetno jo pozna tudi Luke. Prepoznal pa jo je tudi Kylo Ren. Vsaj zdi se mi tako.

Kylo Ren je tisti, ki pooseblja zlo v filmu. Njegova želja je izgledati tako kot Darth Vader in biti tako močan kot Darth Vader. Še več, Darth Vader je v filmu povzdignjen v božanstvo h kateremu moli Kylo Ran. Temna sila, ki jo kontrolira Kylo Ran, je po mojem mnenju močnejša od tiste, ki jo je posedoval Darth Vader, vsaj videti je tako, a nekaj dodatnega treninga tudi Kylu Renu ne bo škodilo.

Kylo Ren z mečem,
desno general Hux
Od oseb nastopajočih v tej zadnji epizodi, bi rada omenila tudi Finna. To je mogoče celo moja najljubša oseba. Všeč mi je bil njegov razvoj od nepomembnega, tudi prestrašenega stormtrooperja, ki ne želi več ubijati nedolžnih in bi se rad le umaknil nekam na obrobje Galaksije, do junaka Odporniškega gibanja. V trenutku, ko se Finn odloči, da se bo aktivno vključil v boj proti Temnim silam, tudi film zadiha z dodatno lahkoto, se odlepi od dogajanja iz preteklih epizod Vojne zvezd in gladko poleti novim dogodivščinam naproti.

Sedma epizoda sage Vojna zvezd z naslovom Sila se prebuja je odličen film. Ohranil je presežke predhodnih epizod in uvedel novosti, ki so v skladu z današnjim časom in današnjimi kino obiskovalci. V prvem delu predstave me je navduševal preko spomina na preteklo dogajanje, v drugem sem uživala v novi zgodbi in osebah, ki so v Vojno zvezd prinesle nekaj svežega, lahko celo boljšega.
Predvsem zgodba in osebe so tisti, ki obljubljajo dogodivščino in zadovoljstvo tudi v prihodnjih delih sage. Dobro so zasnovani in nekaj feminizma ne škoduje.
Pričakujem, da bosta Rey in Kylo Ren (saj se strinjamo, da je še vedno živ?) po treningu, ki jima ga bosta nudila Luke in Snoke, bistveno močnejša kot sta, in da bo spopad med njima najpomembnejši del boja med dobrim in zlom v tretjem sklopu sage Star Wars. Razjasnila se bo tudi njuna (sorodstvena) povezava.

A to so le predvidevanja. Počakajmo na nadaljevanje. Se že veselim osme epizode:)
Finn
z Anakinovim lightsaberjem

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)