petek, 16. september 2016

Avgust Demšar: Pohorska transverzala

Predstavljajte si, da ste velik oboževalec ali oboževalka Agathe Christie. Zelo radi berete njene kriminalne romane - vseeno če v njih nastopa Miss Marple ali pa Hercule Poirot. Ne morete se odločiti, kateri detektiv vam je ljubši - krhka stara gospa ali pa slabo angleščino govoreč gizdalin. Nekaj najlepšega, kar se vam lahko zgodi, je to, da vaša priljubljena pisateljica napiše kriminalko, v kateri bosta nastopila oba lika. 
Ne, to se ni zgodilo. Agatha Christie nikoli ni napisala kriminalnega romana, v katerem bi umore družno razreševala Miss Marple in Hercule Poirot. Pa bi bilo lepo, če bi.

Je pa nekaj takšnega naredil Avgust Demšar!
Sem velika oboževalka Avgusta Demšarja. Zelo rada berem njegove kriminalne romane (prebrala sem prav vse) - vseeno, če v njih nastopa inšpektor Martin Vrenko ali pa višji kriminalist Miloš. Ne vem, kateri mi je ljubši - umirjeni in uglajeni Vrenko ali nekoliko divji in nepredvidljivi Miloš. Nekaj najlepšega, kar se nam je zgodilo v zadnjem času, je to, da je Avgust Demšar napisal nov kriminalni roman, v katerem nastopata tako Vrenko kot tudi Miloš. Naslov romana je Pohorska transverzala.

Da sta dva tako velika detektivska uma, kot sta Vrenko in Miloš, združila svoje moči, je bil potreben poseben razlog. Politično motiviran umor. No, ali pa vsaj sum, da je v umor vpletena politika. Kajti - takole pravi pisatelj v uvodu:
Seveda je potrebno poudariti, da policija in tožilstvo posvečata enako skrb vsem umorom, ne glede na to, kdo je vpleten, a kadar zadiši po morebitni vpletenosti politike, se organi pregona pokrčijo in tak zločin obravnavajo še malo bolj enako kot druge.
Če vam je ob prebiranju zadnjih besed zadišalo po Orwellovi Živalski farmi, je bil namen dosežen...

Roman se začne z brutalnim umorom. V okolici Maribora seveda, kje pa drugje. Nekdo nekoga pahne po pobočju Pohorja. In ko se že zdi, da se bo kotaleči - izkušen motorist, ki si pri padcu zna zavarovati pomembne dele telesa, dobil le nekaj lažjih poškodb, nekdo pristopi in nesrečneževo glavo dodatno potisne ob skalo na poti, da ta potem umre.
A Vrenko in druščina (Miloš gor ali dol, vodja kriminalistične preiskave je lahko le eden in to je Vrenko) v prvi vrsti ne raziskuje tega umora, ampak nekega drugega, dvojnega. Tukaj se zdi, da se vpleta politika in sicer v osebi mladega perspektivnega in ambicioznega parlamentarca, za katerega vse kaže, da bo prav kmalu postal celo slovenski premier.

Milje kriminalke je značilno sloven(celj)ski. Imamo tajkune, strice iz ozadja, špiclje in marionetne predsednike strank. Sodobna slovenska družba je prikazana pronicljivo natančno, kar je po mojem mnenju največja odlika vseh kriminalnih romanov Avgusta Demšarja.

Detektivska zgodba je natančno zastavljena in precizno izpeljana. Zame za kanček prezapletena. Nekje na dveh tretjinah sem se izgubila in samo še čakala, da mi pisatelj preko različnih načinov - preko nastopajočih ali pa stranskih razlag, obrazloži, za kaj gre in kje je bil kleč.
Osebe so simpatične, kot vedno. V tej knjigi dobi prvo nagrado za najzanimivejši lik kriminalist Drago, ki ni tako neumen, kot se zdi. Pa tukaj ne mislim na njegovo kriminalistično delo, pač pa na njegovo razumevanje medosebnih človeških odnosov.

Ko razmišljam o junakih knjige Pohorska transverzala se mi zdi, da mogoče zdaj vem, zakaj Agatha Christie nikoli ni napisala romana, v katerem bi nastopala tako Miss Marple kot tudi Hercule Poirot. V kriminalnih romanih ni mesta za dva velika detektiva. Eden se mora v takšnih primerih hočeš nočeš pomakniti v ozadje. V Pohorski transverzali je to Miloš. Iz izdelanega in izrazitega junaka, kakršnega poznamo iz romana Miloš, se je tukaj skrčil na robustnega nergača, ki prehitro postane nasilen.

Knjiga Pohorska transverzala je odličen kriminalni roman. Za slovenske bralce je zaradi kraja dogajanja in družbene aktualnosti še posebno zanimiv. Pisatelj Avgust Demšar me tako tudi tokrat ni razočaral. Čakam naslednjo njegovo knjigo! Bosta v njej Vrenko in Miloš ponovno strnila svoje moči? Kako bo z Dragom in njegovo ženo? Bo Miloševa prijetnejša stran osebnosti prišla bolj do izraza? ....

★★★★☆
Avgust Demšar
(vir: Wikipedija)
Demšar, Avgust
Pohorska transverzala: politična kriminalka
Založba Pivec, 2016 (Zbirka Branje.Proza), e-knjiga
328 strani
ISBN 978-961-6968-62-1

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)