torek, 11. februar 2014

Film Schindlerjev seznam

Ker me življenjska zgodba Jennifer Teege, opisana v knjigi Amon: Mein Großvater hätte mich erschossen, še vedno vznemirja in vedno znova razmišljam o njeni vsebini, sem si po 20-ih letih ponovno ogledala filma Stevena Spielberga, Schindlerjev seznam (Schindler's List).
Film velja za enega najboljših filmov vseh časov. Dobil je sedem oskarjav in bil za nagrado nominiran kar dvanajstkrat. Posnet je bil leta 1993 v črno-beli tehniki. V filmu je rdeče obarvan samo plašček majhne židovske deklice, ki se med praznjenjem geta v Krakovu uspe izogniti nacistom in skriti pod posteljo (ter mogoče preživeti). Vse ostalo je temačno, črno-belo ali sivo, kar je povsem v skladu s pretresljivo tematiko filma.

V središču filmske pripovedi je Oskar Schindler, nemški tovarnar, ki je ob koncu druge svetovne vojne rešil življenje preko tisoč Židom, ki jih je čakala neizbežna smrt v Auschwitzu. S podkupovanjem nemških vojakov in SS-evcev je zapornike iz taborišča Płazsow uspel pripeljati v svojo tovarno na Češkem, kjer so varno dočakali bližajoči se konec vojne.

Amon Göth, stari oče Jennifer Teege, je bil poveljnik taborišča, kjer so bili nastanjeni "Schindlerjevi Židje". Bil je psihopat in sadist, ki je užival v ubijanju ljudi. Preživeli zaporniki taborišča so po vojni pričali: Kjer je hodil Amon Göth, je hodila smrt. Amon Göth je vsak dan ubil kakega človeka: z balkona svoje vile nekoga, za katerega se mu je zdelo, da dela prepočasi, kuharja zaradi prevroče juhe, vsakega drugega v skupini, kjer so pogrešali enega od zapornikov... Amona Götha je v filmu upodobil odlični Ralph Fiennes.

Eden od najpretresljivejših odlomkov filma prikazuje "čiščenje" geta v Krakovem, ko so bolne, onemogle ali pa samo ostarele Žide postrelili, ostale pa premestili v taborišče Płaszow. Amon Göth se je na sojenju po koncu vojne branil, češ da je bilo taborišče Płaszow samo delovno taborišče, ne pa uničevalno taborišče s krematorijem, kakršno je bilo v bližnjem Auschwitzu in da njegov zločin zaradi tega ni tako velik. Trdil je, da je samo izpolnjeval navodila nadrejenih. A vendar je bila že njegova vloga pri praznenju krakovskega geta, ko je lastnoročno ubil številne ljudi, med njimi tudi veliko otrok, zrela za obsodbo. Amon Göth je bil obsojen na smrt z obešenjem. Do konca je ostal zakrknjen zločinec in njegove zadnje besede so bile Heil Hitler.

"čiščenje" krakovskega geta
Jenniferijina babica, ki je živela skupaj z Göthom v vili nad taboriščem, je v filmu navzoča le v dveh prizorih - v obeh je prikazana kot ženska, ki jo sicer moti Göthovo sadistično vedenje, a je zaradi udobja, ki ga ima, pripravljena pred tem zatisniti oči. Oči in ušesa je imela zatisnjene tudi takrat, ko so taboriščne otroke s tovornjaki odpeljali v Auschwitz, in se je iz zvočnikov razlegala glasba, ki je poskušala preglasiti krike staršev, ki so to opazovali. Otroke so kmalu po prihodu v Auschwitz usmrtili. Odhod otrok iz taborišča je eden čustveno najmočnejših prizorov v filmu.
Po vojni je Ruth Irene Göth trdila, da v taborišču nikoli ni videla nobenega otroka, kar je bila seveda laž.

Filmski prikaz Ruth Irene Göth je v skladu z orisom, ki ga je Jennifer Teege podala v svoji knjigi;  potrjujejo pa ga tudi izjave prič. Helen Rosenzweig, preživela židovska služkinja v vili Amona Götha v Płaszowu - po njej je v filmu poustvarjen lik Helen Hirsch, je pozneje povedala, da je bila Ruth lepotica, ki je ves dan mešala rumenjak s kumaricami, sestavine kot masko nanašala na obraz in poležavala. V kaj drugega pa se ni vmešavala.
Helen Rosenzweig se je več let po vojni srečala z Moniko Göth, Ruthino hčerjo ter Jeneferinino materjo, in bila osupla nad podobnostjo Monike s svojim očetom. Lika Göthove hčerke v filmu sicer ni mogoče najti. Monika se je rodila šele nekaj mesecev po koncu vojne in bila ob očetovi usmrtitvi stara deset mesecev.

Schindlerjev seznam je film, ki bi si ga moralo ogledati čim več ljudi. Da se ne bi pozabila in da se ne bi ponovila grozodejstva, ki so se dogajala v času nacizma.
Pomembno je tudi to, da se ljudje v odločilnih trenutkih zmoremo in znamo pravilno odločiti. Oskar Schindler in Amon Göth sta si bila zelo podobna. Oba sta bila člana Nacistične stranke, oba sta svoj uspeh in moč gradila na izkoriščanju Židov. Oba sta bila velika ljubitelja zabav in lepih žensk. A ko je prišlo do pomembnega trenutka v njunih življenjih, se je samo eden od njiju pravilno odločil in stopil na stran človekoljubja.

Ralph Fiennes kot Amon Göth in Liam Nesson kot Oskar Schindler

P.S.:  Ralph Fiennes je odigral tudi vlogo Mrlakensteina v filmih o Harryju Potterju - na hermioninem blogu je to pač potrebno omeniti;). V Veliki Britaniji pa so pravkar začeli predvajati film Invisible Woman. Film pripoveduje o razmerju Charlesa Dickensa z Ellen Ternnen. Fiennes je film režiral in zaigral v vlogi Dickensa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)