nedelja, 26. januar 2014

Jennifer Teege, Nikola Sellmair: AMON: Mein Großvater hätte mich erschossen

(266 strani)
Amon: Moj stari oče bi me ustrelil, je grozljiv naslov knjige, kjer mlada, temnopolta Nemka, Jennifer Teege, opisuje svojo življenjsko zgodbo. Naslov je šokanten in tako ravno pravšnji, da pritegne bralca ali kupca knjige. Vendar pa - manipulacija z morebitnim kupcem gor ali dol - glede na to, da je pisateljica temnopolta in glede na to, kdo je bil njen stari oče, je resničnost stavka v naslovu še kako mogoča.

Kdor je gledal znameniti  Spielbergerjev film Schindlerjev seznam, ve kdo je bil Amon Göth. Prepričana sem, da ga ni gledalca, ki ga ne bi pretresel in mu za vselej ostal v spominu prizor, v katerem  Ralph Fiennes v vlogi Amona Götha z balkona svoje vile za jutranjo razvedrilo strelja zapornike v niže ležečem koncentracijskem taborišiču.
Stari oče Jennifer Tegge je bil med drugo svetovno vojno komandant koncentracijskega taborišča Plaszow blizu mesta Krakov na Poljskem. Osebno je ubil najmanj 500 ljudi; neposredno po njegovem naročilu je bilo ubitih še nadaljnjih nekaj tisoč ljudi.
Kaj bi si misli, če bi vedel, da bo njegova vnukinja temnopolta? On, ki Židom ni priznal drobca človeškega dostojanstva. Kakšna ironija in igra usode!

Amon Göth na balkonu svoje vile v Plaszowu
Različna pričevanja žrtev holokavsta in njihovih sorodnikov so nam dokaj znana; precej manj pa vemo, kakšna je usoda potomcev nacističnih zločincev. Pričujoča knjiga je že zaradi tega zelo zanimiva.
Pri pisanju knjige je Jennifer Teege pomagala tudi novinarka Nikole Sellmair, ki je poskrbela predvsem za dokumentarni vidik knjige, razjasnila pa je tudi tiste stvari, o katerih bi Jennifer težje pisala in bila glede njih zaradi čustvene obremenjenosti premalo objektivna.

Jennifer Teege se je rodila leta 1970 nemški materi in nigerijskemu očetu. Ko je bila stara 4 tedne, jo je mati oddala v otroški dom, ki so ga vodile redovnice. V Nemčiji sedemdesetih let prejšnjega stoletja to ni bilo nič posebnega. Porodniškega dopusta ni bilo in veliko mater samohranilk je bilo, če so želele ohraniti službo, primoranih svoje otroke oddati v takšne domove. Obiskovale so jih le konec tedna. Janniferijina mati je skupaj s svojo materjo - Jenniferijino babico, svojo hčerko obiskovala bolj poredko. S tremi leti so Jennifer oddali v rejniško družino; s sedmimi leti jo je ta rejniška družina tudi posvojila. Svojo biološko mamo je od takrat dalje le redko videvala. Poznala je njeno in babičino ime, kaj več pa ji o njiju ni bilo znano.
Ko je odrasla, je nekaj let živela in delala v Izraelu in si tam pridobila nekaj dobrih prijateljev. Poročila se je in postala mati dveh sinov.

V starosti 38 let pa je med obiskom knjigarne v Hamburgu po naključju naletela na knjigo svoje biološke matere, kjer le-ta opisuje svojo življenjsko zgodbo. Takrat je izvedela, da je vnukinja Amona Götha. Spoznanje je bilo šokantno. Življenje se ji je skoraj sesulo. Zapadla je v globoko depresijo. Ni več vedela, kdo v resnici je in kakšna je njena prava identiteta.
Najprej jo je začelo mučiti vprašanje, kaj vse je podedovala po svojem starem očetu. V zunanjem videzu je hitro našla podobnosti, skrbelo pa jo je, da je podedovala tudi nagnjenost k sadizmu in druge psihopatske lastnosti svojega starega očeta. In jih prenesla naprej na svoja otroka.

Začela je z razčiščevanjem družinske zgodovine. O nacizmu je prebrala vse, kar ji je bilo dostopno. Prebrala je materino knjigo - kjer njeno rojstvo sploh ni bilo omenjeno, pričevanja preživelih Židov, si ogledala dokumentarne filme. Napotila se je na mesto taborišča Plaszow in si ogledala vilo, v katerem sta živela Amon Göth in njena babica. Odšla je tudi v bližnji Auschwitz. Pot razčiščevanja je bila naporna, a se je splačala. Jennifer se je soočila s preteklostjo svoje družine in jo sprejela. Obsodila je tisto, kar je bilo obsodbe vredno, obenem pa razumela svojo mamo in babico, ki pri tem nista bili tako uspešni.

Babico je imela Jennifer zelo rada - celo bolj kot mamo. Tako je bilo zanjo še posebno boleče, ko je ugotovila, da si je babica do smrti zatiskala oči pred resnično podobo Amona Götha, sebi in hčerki lagala in iskala izgovore. Čeprav z Göthom nista bila poročena, je po vojni - že po njegovi usmrtitvi - sprejela priimek Göth, slika Amona Götha pa je do smrti visela v njeni spalnici. A mogoče je proti koncu življenja slaba vest oportunistke, ki sicer ni naredila nobenega zločina proti sočloveku, je pa zločine mirno opazovala in zaradi tega imela koristi, kljub vsemu začela kljuvati in iskati pot na prostost. Ruth Irene Göth - Jenniferijina babica, je leta 1983 naredila samomor. Mogoče ne samo zato, ker je bila hudo bolna.

Jennifer  uspe narediti korak naprej. Bremena družinske preteklosti ne  pomete pod preprogo. Ne zanika ga. Ne molči.  Na koncu ji uspe pogumno dejanje, ki jo simbolično razbremeni teže in omogoča mirno nadaljevanje življenja - svojo življenjsko zgodbo pove tudi svojim izraelskim prijateljem in izraelskim dijakom na ekskurziji v koncentracijsko taborišče Plaszow.

Knjiga Amon: Mein Großvater hätte mich erschossen je pretresljiva zgodba potomke nacističnega zločinca, ki stopi na težko pot soočenja s preteklostjo svoje družine. Ne zatiska si oči. Ne izbere ene od dveh poti, ki sta sicer značilni za sorodnike (ne samo nacističnih) zločincev. Sorodniki zločincev ponavadi izberejo pot zagovarjanja in opravičevanja dejanj človeka, ki jim je blizu, ali pa stopijo na pot sovraštva in popolne odklonitve človeka, kar pogosto vodi tudi v zanikanje lastne pravice do življenja. Takšni ljudje se pogosto zavestno odločijo, da ne bodo imeli otrok, da se zločinski rod ne bi nadaljeval. A "naci" gen seveda ne obstaja. Jennifer Teege je to hitro jasno. Odloči za pot, ki edina vodi v pomiritev. To je soočenje z neprijetno resnico in njeno sprejetje, a tudi vzpostavitev prave distance do preteklih dogodkov, ki omogoča pravico do svobodnega in s preteklostjo neobremenjenega lastnega življenja.

Jennifer Teege


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)