sobota, 17. april 2021

J.K. Rowling: Nadomestne volitve

Nadomestne volitve so tisto, kar razkrinka ničevost in lažnost prebivalcev malega mesta Pagford nekje na Britanskem otočju. Ko se Pagfordčani na volitvah odločajo o tem, kdo bo zasedel mesto v svetu krajevne skupnosti, potem ko je svetnik Barry Fairbrother nepričakovano umrl zaradi rupture možganske anevrizme, v idiličnem mestecu z ruševinami opatije na hribu, s cvetjem okrašenimi pročelji hiš in cerkvijo zgrajeno v gotskem stilu prodrejo na plan same zoprnije, umazanije in pokvarjenosti. Nihče ni nedolžen in brez greha - čeprav so nekateri hujši od drugih. Od 34-ih oseb, ki nastopajo v romanu, je samo Barry Fairbrother tisti, o katerem se vsi strinjajo - vključno z bralcem romana - da je v redu človek, takšen, da bi ga vsi radi imeli za prijatelja - pa še to je verjetno tako samo zato, ker ga varuje mističnost nenadne in prehitre smrti. Vsi ostali pa imajo kup neprijetnih lastnosti, ki so v grozljivem nasprotju z lično zunanjo podobo mesteca, v katerem živijo.

Na izpraznjeno mesto v svetu krajevne skupnosti se prijavijo trije kandidati, a vsakega od njih si privošči Duh-Barryja-Fairbrotherja, ki z uporabniškim imenom umrlega svetnika na spletni strani krajevne skupnosti objavlja komentarje, ki razkrivajo sila neprijetna dejstva o vsakem od kandidatov. Kdo je ta duh, zvemo še preden le-ta karkoli objavi, a to ne zmanjšuje napetosti zgodbe in je dela manj zanimivo, ravno obratno, to je sila, ki zgodbo poganja. 
V Pagfordu ima skoraj vsak nekaj povedati proti skoraj vsakemu od svojih someščanov in marsikdo bi bil lahko Duh-Barryja-Fairbrotherja. To sproža naraznovrstnejša ugibanja in predvidevanja, ki razkrivajo nove in nove podrobnosti o večjih ali manjših grehih tega ali onega prebivalca mesta.
Zgodbo pa poganja še nekaj, na čemer se lomijo mnenja Pagfordčanov in jih delijo v dve nasprotujoči si skupini, od katerih si vsaka želi doseči prevlado v svetu krajevne skupnosti. To je naselje Fields, ki bi si ga nekateri od prebivalcev Pagforda najraje znebili in ga prepustili sosednjemu mestu, saj v njem živijo "problematični ljudje" - omenjeni so narkomani, prostitutke in kriminalci, a v bistvu gre za revne in kakorkoli drugače prikrajšane in zlorabljene ljudi - drugi pa bi ta del mesta ohranili in njegovim prebivalcem dodatno pomagali, da bi jim bilo lažje.

V romanu nimamo glavne osebe. Nimamo niti dveh ali treh glavnih protagonistov. V romanu Nadomestne volitve je najmanj 20 oseb, ki so enako pomembne in jim pisateljica namenja enako veliko pozornosti. Med njimi je tudi veliko najstnikov. Usode nastopajočih in njihovi medsebojni odnosi so gosto prepleteni; prostor je za prijateljstva, a še več za maščevanja, za ljubezen in prevaro, lahkovernost in naivnost, pogum in strahopetstvo, razočaranje, brezbrižnost in sebičnost. Prebivalci Pagforda imajo več negativnih kot pozitivnih lastnosti in zaradi tega je pisateljica do njih neizprosna. Obsoja jih, kjer jih le more, in ogledalo, v katerem se še posebno rade odsevajo grde stvari, nastavlja tudi bralcu.

J.K. Rowling ne bi bila zvesta sama sebi, če se v romanu ne bi lotila tudi socialnih tem, ki se tičejo mesta Pagford, a posredno tudi celotne sodobne družbe. V knjigi je tako grozljivo jasno orisan problem družinskega nasilja, zasvojenosti z mamili, prostitucije in samopoškodovalnega vedenja mladostnikov. Ker imajo v Pagfordu tudi pakistansko družino, kjer je oče srčni kirurg, mama pa splošna zdravnica v mestu in svetnica, je dovolj razlogov tudi za razjasnjevanje takšnega ali drugačnega rasizma in ksenofobije.

Roman Nadomestne volitve je J.K. Rowling napisala potem, ko je končala s Harryjem Potterjem in preden je začela s Cormoranom Strikeom. To je njen prvi roman za odrasle. Bralci so ga nestrpno pričakovali, po izidu na veliko kupovali in bili ob njegovem prebiranju večinoma zelo zadovoljni. 
Pisateljica je spet enkrat, podobno kot so to storili že mnogi pred njo, v svoje opazovalno in raziskovalno obzorje postavila majhno, zaprto skupnost, kjer vsak pozna vsakega in kjer ob hitrem pogledu vse zgleda lepo, skoraj idilično, a vendar vsi vemo, da se v globinah skrivajo hudobije in grdobije, ki samo čakajo na primeren trenutek, da privrejo na dan. Ob tem je dovolj izvirna in skrbna, da je knjigo več kot vredno prebrati.
Nastopa cela množica ljudi, ki so občasno sicer nekoliko preveč enoznačni, a vendar nikoli črno-beli. Bolj črni kot beli. Kakor je roman zaradi vseh slabih lastnosti njenih protagonistov, ki jih pisateljica neusmiljeno razgalja, v svojem bistvu tragičen, se vendar preko cele zgodbe pojavljajo tudi številni izredno komični pripetljaji. Zaradi tega knjiga postane lahkotnejša in lažja za branje.
Knjigo sem rada brala. Kolaž najrazličnejših človeških značajev je bil zanimiv, pa četudi mi noben od nastopajočih ni zlezel pod kožo. Pisateljica je mojstrica v tem, da uspe o težkih temah pisati na lahkoten način in ob tem mimogrede poskrbi za to, da vsebina knjige še dolgo časa ostane v bralčevi zavesti.

★★★★☆

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)