torek, 20. julij 2021

Andy Weir: Project Hail Mary

Roman se začne podobno kot Netflixov film Oxygen. Glavni protagonist se zbudi neznano kje in se ničesar ne spominja. Tudi njemu je - tako kot igralki v filmu, edini sogovornik računalnik, ki pa je tokrat tiste ne preveč pametne vrste. Kakšen računalnik je to, če ne ve, da je kubični koren 8 lahko tudi "two times e to the two-i-pi over three" in ne samo "two"?

Nikakršen spojler ali pokvarek ni, če povem, da se naš glavni junak zbudi na vesoljski ladji. Na to namiguje že naslovna stran knjige; da pa bomo potovali po veselju, potrdi še skica na prvih straneh knjige, ki prikazuje prečni prerez vesoljske ladje in nas pouči, kako so na tem plovilu vzpostavili primerno težnost. Pomenljivo je to, da se glavni junak ne zbudi v nekakšni zamrzovalni komori, kakor smo navajeni v takšnih in podobnih primerih - ne, tako neznanstveni (beri fantastični) v romanu Project Hail Mary že ne bomo. Glavni junak se zbudi iz dolgotrajnega komi podobnega stanja in to je že nekaj bolj verjetnega in verodostojnega kot vsesplošno zmrzovanje in odmrzovanje človeških primerkov. 

Tretji - čisto svež roman pisatelja Andyja Weira je točno takšen, kot bi ga od tega pisatelja lahko pričakovali. Kdor je bral pisateljev prvenec z naslovom Marsovec ali pa si vsaj ogledal film, ki je bil posnet po romanu, ve o čem pišem.
Andy Weir piše strogo znanstveno. Izvaja fizikalne in kemijske poizkuse, raziskuje biološke procese in sledi logiki naravoslovno - matematične tehnologije. Da pa se ob tem kateri od bralcev romana ne bi po nepotrebnem prestrašil in izgubil veselja do branja, nam vse, kar njegovi romaneskni junaki razmišljajo in počnejo, preprosto in razumljivo razloži. Ni je naravoslovno - matematične zakonitosti, ki se je ne bi dalo preprosto razložiti. Zelo, zelo fajn. In zelo podobno romanu Marsovec. Enak način opisovanja in  podobna glavna junaka, ki sta enako optimistična in se oba rada šalita na svoj račun. Da sta izjemno dobro podkovana v naravoslovnem znanju mi, seveda, ni treba posebno poudarjati. 

Če vam je bil všeč Marsovec, vam bo všeč tudi Project Hail Mary - s to pripombo, da je razvoj zgodbe preko izbire načina pisanja pri tej zadnji Weirovi knjigi še bolj posrečen. Zgodba romana se namreč razvija v dveh štrenah - glavna je tista, ki se vije v vesolju in na vesoljski ladji, druga, ki se dogaja na Zemlji, se vpleta v prvo skupaj s spominom, ki se postopoma vrača v zavest glavnega junaka. Tako počasi zvemo, kdo je naš glavni junak, kako se je znašel na vesoljski ladji in kaj je njegova naloga. Nekatera odkritja so presenetljiva, druga predvidljiva, spet tretja nam jasno pokažejo, kako zelo smo se motili in kako zavedeni smo bili. Zelo zanimivo in dovolj napeto, da je knjigo težko odložiti.

V romanu ima pomembno vlogo Panspermijska hipoteza, ki trdi, da se življenje širi po vesolju s pomočjo kometov, asteroidov ali vesoljskega prahu. Tako lahko drzno predvidevamo, da imajo vse oblike  življenja v naši galaksiji (saj ni verjeti, da smo tako izjemni in enkratni, da bi bili edini) skupne prednike.

To je zapis o romanu Andyja Weira, Project Hail Mary, ki ne vsebuje niti enega POKVARKA ali SPOJLERJA. Če ste se odločili, da boste knjigo prebrali, na tem mestu prenehajte brati. Če pa veste, da se romana nikoli ne boste lotili, ali pa ste ga mogoče že prebrali, berite dalje. Vsebina romana je tako zanimiva, da si zelo zelo želim še dalje pisati o njej.

Po romanu Project Hail Mary
bodo menda posneli tudi film
z Ryanom Goslingom v glavni vlogi.
(slika je sicer iz filma First Man, kjer je bil Gosling Neil Armstrong)
(vir: Universal Pictures)


POKVARKI (SPOILERS) prvega reda!

Glavni junak, ki z vesoljsko ladjo sam potuje proti dvanajst svetlobnih let oddaljeni zvezdi, je dr. Grace. Preden se spomni, kako mu je ime, mine kar nekaj časa. V tem času simpatično raziskuje samega sebe in prostor, v katerem se je znašel. Iz tega, kaj vse mu prihaja na misel, kakšne podatke pozna, kako rad izvaja znanstvene preizkuse in tudi tega, da ima rad otroke, se spomni, da je po poklicu učitelj, ki v srednji šoli poučuje znanost. Le kaj naj bi učitelj počel v vesolju? Začudenje pa je kmalu še večje, saj se spomni tudi tega, da je na misiji, s katere ni vrnitve in da je od njega in njegovega dela odvisno ali bo Zemlja preživela katastrofo, ki se ji obeta v naslednjih desetletjih.

Energija, ki jo oddaja Sonce, se je namreč začela nenadoma in brez pravega vzroka zmanjševati. Če se bo to nadaljevalo, bo na Zemlji zavladala ledena doba, ki bo povzročila izumrtje večine živih bitij. Vzrok za pešanje Sončeve moči so astrofagi - nekakšni mikroorganizmi, ki preživijo v okolju z izjemno visokimi temperaturami in imajo to sposobnost, da energijo pretvarjajo v svojo maso - čisto gladko in brez izgub, po najslavnejši fizikalni formuli E = m x c2. Nevarnost, ki jo predstavljajo astrofagi, pa ni omejena samo na naše Osončje. Znanstveniki ugotovijo, da moč izgubljajo tudi mnoge druge zvezde naše Galaksije. Zdi se, kot da gre za nekakšno okužbo, ki se širi z zvezde na zvezdo. Ob teh opazovanjih pa znanstvenike preseneti ugotovitev, da ena izmed zvezd, ki bi morala biti po logiki širjenja tudi okužena, še vedno sije z nespremenjeno močjo. Kaj je tisto, kar na tej zvezdi astrofagom preprečuje njihovo uničujoče početje? To namerava odkriti dr. Grace. S svojo vesoljsko ladjo potuje točno proti tej zvezdi, ki se zna zoperstaviti astrofagom. To je zvezda Tau Ceti. Ko Grace pride do nje, sledi presenečenje. V njegovi bližini se pojavi še eno vesoljsko plovilo, ki jo nedvomno izvenzemeljskega izvora. Na njej je en sam potnik in tudi on ima točno takšno nalogo kot Grace.

Ni še prepozno;) Še vedno lahko prenehate brati tale zapis in posežete po knjigi. Ali pa počakate na film. Nič pomembnega še ni POKVARJENO - tisto najzanimivejše se zdaj šele začne. Če pa ostajate trdni in odločeni, da knjige ne boste brali in morebitnega filma ne gledali, berite dalje.



POKVARKI (SPOILERS) drugega reda!

Eridians like it hot.
Rocky prihaja iz 40 Eridiani zvezdnega sistema (kot smo ga poimenovali na Zemlji), ki je tudi okuženo z astrofagi. Na Rockyjevem planetu je vroče in atmosferski tlak je kar 29 krat večji od zemeljskega. Žlahtni plin ksenon, ki na Zemlji ne reagira z ničemer, je tam v trdnem stanju in Eridiani iz njega izdelujejo izredno trpežen material, iz katerega je zgrajena tudi Rockyjeva vesoljska ladja. Grace in Rocky začneta komunicirati. Je malce težko, a z računalnikom, ki posname Rockyjevo pojočo govorico in jo poveže z angleškimi besedami, pogovor steče. 
Zvemo, da smo Zemljani in Eridijanci na približno enaki stopnji razvoja. Da to ni naključje, je več ali manj jasno in se da logično razložiti. Civilizacije, ki bi bile manj razvite od nas, se namreč sploh ne bi zavedale, da njihovemu soncu preti nevarnost in rešitve sploh ne bi iskale; bolj razvite civilizacije pa bi težavo z astrofagi znale rešiti na drugačen način kot z raziskovanjem zvezde, ki se je okužbi znala izogniti. Tako ni prav nič presenetljivo, da sta se nekje na pol poti med njunima domačima osončjema srečala ravno Zemljan in Eridijanec. In ta dva postaneta velika prijatelja! Skupaj raziskujeta astrofage in iščeta rešitve, ki bi preprečile katastrofo na njunih planetih, zaideta v nevarne situacije, kjer gre za njuni življenji, vmes pa spoznavata eden drugega in civilizaciji, iz katerih prihajata. Grace je boljši znanstvenik, Rocky pa spretnejši inženir in to je idealna kombinacija pri nalogi, ki ju čaka.

Tekom dogajanja se izkaže, da so Eridijanci vendarle nekoliko manj razviti kot Zemljani. Niso še izumili tranzistorja in nimajo računalnikov. A ta manjko zlahka nadomestijo s svojim izrednim spominom (na Zemlji bi ga imenovali fotografski) in nadarjenostjo za matematiko. Niso pa še odkrili, da obstaja kozmično sevanje in ne poznajo Teorije relativnosti, kar ima usodne posledice. Kako lahko civilizacija, ki ne pozna zakonov relativnosti, pošlje vesoljsko ladjo na medzvezdno potovanje? Berite roman Project Hail Mary. Vse je razloženo. Dejstvo, da Eridijani ne poznajo Teorije relativnosti, pa bi lahko imelo ugodne posledice za Gracea. Ker Eridijani niso vedeli za "time dilation", so napačno izračunali čas potovanja do Tau Ceti in Rocky ima na krovu svoje vesoljske ladje več goriva, kot ga potrebuje. In s tem gorivom bi se lahko Grace po opravljeni nalogi vrnil na Zemljo. Njegovo potovanje v tuje osončje ne bi bilo samo enosmerno.

Obstajajo tudi POKVARKI (SPOILERS) tretjega reda, a o njih ne bom pisala. Take vrste pokvarek ni podatek, da Grace in Rocky uspešno rešita nalogo. Ugotovita namreč, da imajo v osončju Tau Ceti astrofagi svoje naravne sovražnike, ki so še eni od temperaturno visoko odpornih organizmov in da zaradi njih število nevarnih astrofagov ostaja pod kontrolo. Treba jih je le pobrati in poslati proti Zemlji oz. proti sistemu 40 Eridiani, pa do katastrofe, ki bo posledica zmanjševanja sončnega sevanja, ne bo prišlo.
Pokvarek tretjega reda bi bil, če bi vam zaupala, kako Rocky izgleda in mogoče tudi to, kako se prehranjuje. Da si želi, da ga med spanjem nekdo opazuje, da diha amonijak in da nima oči, pa že lahko napišem. Ja, Eridijani si tridimenzionalno predstavo sveta, ki jih obdaja, ustvarjajo s pomočjo svojega slušnega organa - nekaj podobnega kot najdemo pri netopirjih. Prav dobro funkcionira, čeprav... v zvezdnato nebo se pa vendarle ne morejo uzreti.

Roman Project Hail Mary je čudovit znanstveno-fantastični roman - s fantastičnim v oklepajih, kajti pri Andyju Weiru je vedno le znanost tista, na kateri je poudarek. Zdi se, kot da je Mark Watney po uspešni vrnitvi z Marsa, odšel na še eno vesoljsko pustolovščino, tako zelo podoben je dr. Graceu. Lahko bi rekla, da je ta podobnost med obema junakoma slabost romana, pa ne bom, kajti oba sta izredno simpatična in takšnih ljudi ni nikoli preveč.

Glavna vrednost knjige je ta, da na prepričljiv in znanstveno dobro podkovan način raziskuje možnosti razvoja različnih oblik življenja, ki so vsaka zase v različnih okoliščinah in pod različnimi pogoji sledile svoji edinstveni poti evolucije in naravnega izbora. Nekatere naj bi na tej poti dosegle tudi stopnjo zavesti in razuma. In tukaj velja ostati optimist. Sodelovanje in prizadevanje za dosego skupnih ciljev se namreč lahko razpotegne tudi v medzvezdni prostor. Če sta le volja in pamet. 

★★★★★

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)