petek, 10. november 2017

BBC Radio4: Living With The Gods

Neil MacGregor, priznan zgodovinar in bivši direktor British Museuma v Londonu, ponovno sodeluje z BBC Radio4. S to radijsko postajo je prvič združil moči leta 2010, ko so skupaj ustvarili izredno lepo sprejeto radijsko serijo v stotih delih z naslovom History of the World in 100 Objects. Kako sta me oddaja in potem ob njej napisana knjiga navdušili, sem že pisala. Od takrat sem velika občudovalka in fanica Neila MacGregorja.
V naslednjih letih sta pod njegovim vodstvom in v sodelovanju z BBC ter British Museumom nastali še dve uspešni radijski seriji.
Shakespeare's Restless World je s pomočjo dvajsetih predmetov osvetljeval čas, v katerem je živel Shakespeare.
V seriji Germany - Memories of a Nation se je pa avtor lotil izredno težke teme - predstavitve zgodovine Nemčije. Knjiga, ki spremlja to radijsko oddajo, je zame najboljša knjiga o nemški zgodovini, kar jih poznam.

Neil MacGregor zna širšemu, laičnemu občinstvu na prvi pregled dolgočasne zgodovinske teme predstaviti izredno zanimivo. Poleg tega ima pretanjen občutek za to, kdaj je o kateri od tem primerno spregovoriti in pisati. Tako je bila knjiga Germany - Memories of a Nation, kjer so objektivno osvetljeni vsi pomembni dogodki nemške zgodovine v zadnjih petsto letih, vključno z nacizmom in delitvijo Nemčije v dve državi, izdana ob 25-letnici padca Berlinskega zidu.

Neil MacGregor v Jeruzalemu
(vir:© BBC. Photo: Charlie Clift)
In zdaj, dve leti pozneje, lahko poslušalci uživamo v novi čudoviti in zanimivi zgodovinski radijski oddaji. Tudi tokrat je Neil MacGregor v pravem trenutku izbral pravo temo. V zadnjih letih namreč - nepričakovano in presenetljivo obenem - različne religije in človeška verovanja pridobivajo na vedno večjem pomenu. Takšnem, kakršnega so imele v preteklosti in za katerega smo bili tam nekje v razsvetljenstvu in po Francoski revoluciji prepričani, da ga nikoli več ne bodo imele. Pa ne gre za to, da bi bilo vedno več verujočih - vsaj za Evropo to nikakor ne velja, gre za to, da vera vstopa na politično prizorišče in da ima verovanje (ali pa ateizem na drugi strani) pomemben vpliv pri tem, kakšen način življenja bomo imeli v prihodnosti, kako bomo živeli v globaliziranem svetu in kako bo, ko bo multikulturna družba popolnoma zaživela. 

Oddaja ima naslov Living With The Gods in poskuša odgovoriti na različna vprašanja verovanja, razjasniti vzorce verovanja in jih povezati z vzorci, ki so značilni za človeško družbo na sploh. Na preprost in jasen, a vendar znanstveno utemeljen in verodostojen - tipično macgregorski način:)
Ali kakor svojo novo oddajo razloži avtor sam:
“Questions of faith have, in recent decades, moved to the centre of the global political stage - an unexpected return to a centuries-old pattern. But what are the connections between structures of belief, and the structures of society? In this series, using objects from the British Museum, and talking to experts from many disciplines, we try to explore some of these questions, looking at communities from deep history to the present day, in Europe and around the world”
Radijska serija Living With The Gods ima 30 oddaj, ki so dolge približno petnajst minut. Predvajajo jih dvakrat dnevno od ponedeljka do petka. V vsaki oddaji sta ponavadi predstavljena dva predmeta, večinoma eksponata iz British Museuma.
Če vas serija zanima, vam seveda ni potrebno neposredno poslušati BBC Radio4; oddaje lahko poslušate, kadar želite in kjerkoli želite, saj so prav vse dostopne tudi na spletni stani radijske postaje (link), spremlja pa jih še dodatno gradivo, kot so galerija slik in animacije.

Kot prvi predmet je bil v seriji predstavljen 40 000 let star kipec, imenovan Levji človek. Gre za prvi človeški izdelek, ki upodablja nekaj, kar v realnem svetu ne obstaja. Je prvi konkretni, materialni odraz človeškega verovanja v nadnaravno. Hranijo ga v muzeju v Ulmu; v svoji knjigi Sapiens - kratka zgodovina človeštva, pa ga omenja tudi Yuval Harari.

V naslednjih oddajah se je nato avtor lotil sistematičnega raziskovanja tega, kar so nam v zgodovini pomenili ogenj, voda in sonce. Do teh prvinskih elementov tudi danes nismo ravnodušni. To mi je postalo še posebno jasno ob  poslušanju oddaje o soncu.

Neil MacGregor se je namreč ob snemanju te oddaje skupaj z nekaterimi drugimi odpravil v Newgrange - man-made-hill na Irskem, ki so ga zgradili naši daljni predniki pred 5000 leti. Ta velika neolitska grobnica je zgrajena tako, da v njeno notranjost posije sonce samo enkrat v letu. Neil MacGregor je tam skupaj z drugimi (poganskimi) romarji ob jutru zimskega solsticija pričakal prve sončne žarke. Doživetje, ko se prvi jutranji sončni žarki prebijejo v notranjost hriba in razsvetlijo prostor grobnice, je moralo biti veličastno, saj se je celo meni, ki sem o tem samo poslušala, dogodek zdel čudovit. Močno sem si želela, da bi bila zraven in doživela tisto, kar že 5000 let podoživljajo mnogi obiskovalci Newgranga.

Newgrange
(vir: Wikipedia)

Nato se je Neil MacGregor lotil običajev, ki že od nekdaj spremljajo človeštvo ob tako pomembnih trenutkih, kot so rojstvo, smrt, pa tudi prehod v odraslost.
Dotaknil se je romanj in osebne molitve. Pri tem je izpostavil znano sliko Jean-Françoisa Milleta iz leta 1857, z naslovom Angelus. Slika prikazuje reven kmečki par na krompirjevi njivi, ki ob nastajajočemu mraku in zvonjenju zvonov domače cerkve, ki je vidna v ozadju, za minuto obmiruje v tihi molitvi.

Jean-Francoise Millet: Angelus
(vir: Wikimedia Commons)

Ob razlagi pomena, ki ga ima pri verskih običajih petje, je avtor posebno pozornost posvetil eni izmed mojih najljubših pesmi - gospelu Amazing Grace. Sama jo ponavadi poslušam v Il Divo izvedbi; Neil MacGregor pa mi jo je predstavil v drugi, še bolj srce parajoči obliki - tisti od Baracka Obame.

Predsednik Obama na pogrebni slovesnosti 
častitega Pinckneya,
ubitega v strelskem pokolu 

Pesem Amazing Grace je pel tudi glavni junak knjige Koča strica Toma. Pesem velja za himno Afro-Američanov in ohranja spomin na njihovo suženjsko preteklost.
A kakšna ironija usode! Ali pa Božja previdnost. Pesem je leta 1772 napisal John Newton. To je bil mož, ki se je pred svojim verskim spreobrnjenjem ukvarjal z ničemer drugim kot s transatlantsko trgovino s sužnji.

Tudi zaradi takšnih drobnih spoznanj, ki mi jih kar tako, mimogrede, odkrije Neil MacGregor, imam njegove radijske oddaje, še bolj pa njegove knjige, tako zelo rada.
Glavni razlogi, da njega in njegovih del nikoli ne izgubim izpred oči, so pa seveda strokovnost, objektivnost, nepristranskost in spoštljivost do vseh vpletenih mnenj o temi ter jasnost in preprostost razlage, v kateri se prav nič pomembnega ne izgubi.

Trenutno so na BBC Radio4 zaključili z drugim tednom predvajanja serije. Torej nismo še niti na polovici, pa sem zvedela že toliko novega in zanimivega! Zelo se že veselim naslednjih oddaj.
Radijsko serijo pa priporočam v poslušanje tudi vam. Če pa imate tako kot jaz raje napisano kot pa slišano (angleško) besedo, lahko počakate na izid knjige Living With The Gods. Tam bo tema radijske oddaje še natančneje predstavljena, dodane pa bodo tudi slike, ki jih ob radijskem predvajanju seveda ni bilo mogoče prikazati. Knjiga bo izšla v začetku marca.
Jaz sem si jo že zagotovila v prednaročilu na Book Depository:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)