ponedeljek, 20. marec 2023

Gledam in poslušam - pozimi 2023

Okej, ste me pregovorili.
Nadaljujem s filmi in serijami, ki jih gledam, in z zvočnimi posnetki, ki jih poslušam. A vse skupaj predstavljam bolj ali manj le kot seznam. 
In naj povem; to je prvi članek na hermioninem blogu, ki je nastal s pomočjo umetne inteligence. Ampak brez strahu, to ne bo postalo nekaj običajnega.

Vse, kar naštevam, je vredno ogleda (če ni drugače označeno,👎), nekatere stvari bolj (👍) kot druge.

Lepo spomladansko enakonočje vam želim.

Filmi:
  • The Light between Oceans (Avstralija, 2016): Mlad par - on junak prve svetovne vojne, ona lokalno dekle - na osamljenem otoku Janus v Avstraliji skrbita za svetilnik. Nekoč k njima zanese čoln, v katerem sta dojenčica in mrtev moški. Otroka obdržita kot svojega, predvsem ker si ona to želi. A on s tem ne more živeti in namigne pravi materi, kje bi bil lahko otrok. Film po istoimenskem romanu. O ljubezni in odpuščanju. Citat: odpustiš samo enkrat, zamero pa gojiš vsak dan. "You only have to forgive once. To resent, you have to do it all day, every day. You have to keep remembering all the bad things.”
  • The Life of David Gale (Življenje Davida Galea) (2003) Kevin Spacey je obsojen na smrt zaradi posilstva in umora svoje sodelavke, Kate Winslet je novinarka, ki nekaj dni pred usmrtitvijo naredi intervju z obsojencem. Tudi o aktivizmu za vsako ceno. Fajn.
  • A Walk in the Woods (Sprehod po gozdu) (2015): Robert Redford je ostarel pisatelj, ki se skupaj s svojim prijateljem, ki ga je zadnjič videl pred 40imi leti (Nick Nolte) odpravi na Apalaško pot.
  • Im Westen nichts Neues (Na zahodu nič novega) (2022, Netflix): najnovejši film, ki je posnet po knjigi, ki ima na mojem blogu najboljši obisk. Oskarji.
  • Heil (2015, Nemčija): Komedija, ki se dogaja v majhnem nemškem mestu z neo-naciji v glavni vlogi. Benno Fürmann und Liv Lisa Fries (oba tudi v Babilon Berlinu) sta zelo v redu.
  • Let bele golobice(1997, ZDA): po ogledu tega filma me je prijelo, da bi spet prebrala kaj od Henryja Jamesa. Film je bil namreč posnet po njegovem istoimenskem romanu - pri pisanju scenarija je pomagal tudi Milan Kundera. Ambiciozna Kate in njen fant Merton poskušata izkoristiti bogato mlado žensko, a se ob tem pojavijo moralne dileme povezane z izkoriščanjem bolne in zaljubljene ženske. Odlična Helena Bronham Carter, ki je bila za to vlogo nominirana tudi za oskarja.
  • Troja (2004, ZDA): Z Bradom Pittom, Orlandom Bloomom in Ericom Banom po ohlapnih sledeh Homerja. Ob tečaju The Ancient Greeks na Courseri.
  • Bilo je nekoč v Ameriki (1984, ZDA): Kultni film, ki se uvršča med najboljše filme o mafiji in enega najboljših filmov v karieri Roberta De Nira in Sergia Leoneja. Film je posnet po romanu "The Hoods", Harryja Greya. Čudovita je tudi glasba Ennia Morricona.

Serije:
  • 👍Babilon Berlin, 4. sezona, na Netflixu: začne se s silvestrskim večerom leta 1930, ko komisar Rath kot eden izmed pripadnikov SA (s kljukastim križem na rokavu) razbija židovske trgovine in delavnice. In s zeppelinom se vozijo iz Berlina v New York:)
  • 👍The Last of Us (2023, HBO): Postapokaliptična pripoved, ki temelji na priljubljeni istoimenski računalniški igri. Serija sledi zgodbi Joela in Ellie, ki se borita za preživetje v svetu, ki ga je uničila glivična bolezen, ki ljudi spreminja v zombije. V seriji sta glavna igralca odlična Pedro Pascal in Bella Ramsey (oba Games of Thrones). Najstnica Ellie je na bolezen imuna. Potovanje preko Amerike je nevarno, saj se morata spoprijeti tako z zombiji kot tudi z ostalimi preživelimi, ki niso vedno dobronamerni.
  • Beli lotos (2022, 2. sezona): tokrat na Siciliji
  • The Newsreader (Avstralija, 2021): Kjer se zdi, da se nadaljevanka ne samo dogaja v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ampak je bila takrat tudi posneta. Tematika pa seveda moderna - na starih dogodkih.
  • White Wall (Vita lögner)(Švedska, Finska 2020): znanstvenofantastična serija se osredotoča na skupino raziskovalcev, ki preučujejo misteriozno belo steno, ki se pojavi v skladišču za atomske odpadke. Odsoten oče, mama samohranilka in neznana snov.
Pedro Pascal in Bella Ramsey
The Last of Us 

Poslušam:
  • LiSA LiVE is Smile allways, Eva&Birth: The Birth at Nippon Budokan (20.04.2022) na Netflixu: Veliki koncert slavne japonske pevke, ki je znana tudi po tem, da je njen soundtrack za animo Demon Slayer.
  • Mozart: Simfonija v g-molu, številka 40, KV 550 (1. stavek): Simfonija vseh simfonij, pravijo.
  • Bach: Jesus bleibt meine Freude, BWV 14
  • Jenö Hubay: Violinski koncert, številka 1 v a-molu
  • Čajkovski: Blumenwalzer iz Hrestača

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)