petek, 28. maj 2021

Borut Golob: Šala

Smešno, žalostno in še kako resnično.

Ravno prav sem stara, da se še spominjam, kako je bilo, ko smo s papirnatimi zastavicami - slovensko, jugoslovansko ali partijsko, stali ob cesti in čakali, da se pelje mimo. Izredno težko je bilo ugotoviti, v kateri limuzini sedi. Borut Golob ima prav, nemogoče ga je bilo videti, a smo bili vsi kljub temu navdušeni in prepričani, da nam maha nazaj.


Kratek, le okrog sto strani dolg roman z delavskimi očmi zre na socialistično družbo konca osemdesetih let. Skoraj sem prepričana, da so te od alkohola motne in z niško-sarajevskimi cigaretami zakajene oči, oči nekoga, ki na tri šihte dela v tovarni Sava v Kranju. Smrdi že tako in vzdrževalci so velike živine. Gastarbeiterska mladina je bila tam vedno dobrodošla, da opravi poletno tlako, ki so jim jo naložili starši in zbira informacije, ki bodo potem nekoč zaživele v knjigi. 

Vsebina knjige je brutalna in bralca sune preko meje dobrega okusa. Nič zato, kajti svet se v svojem bistvu vendarle prav zares vrti samo okrog človekovih prvinskih potreb in njihovega zadovoljevanja. Ko ta svet preide v drugega, recimo da bolj sofisticiranega -  ko slike nagih bab na notranji strani smrdečih garderobnih omaric obledijo in se namesto črne turške kave začne piti instant brozga iz kavnih avtomatov, izginejo tudi iskrenost in pristnost in mesenost. Diktaturo zamenjata demokracija in kapitalizem - življenje pa se preseli v virtualni svet. Tam so krediti in športne stave in pehanje za dobičkom.

Borut Golob oba svetova - tistega pred in tistega po kratki vojni - vojni, ki pa našega narodnostno izredno raznolikega tovarniškega delavstva presenetljivo prav nič ne razdeli - postavi drugega ob drugega in enako neizprosno secira s kirurško natančno metodo črnega humorja. Izpostavi tisto, kar je najgrše, a tudi najznačilnejše - tisto, na kar bi se morali odzvati, da bi se tok sveta obrnil v boljšo smer.  

Preberite in pustite, da vas pretrese - vse do drobovja. In še čez.
Za mile in občutljive duše belih ovratnikov pa to seveda ni.

★★★★☆

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)