sreda, 1. februar 2023

David Zupančič: Življenje v sivi coni

Ob viziti vprašam simpatično in vitalno gospo, katere starost se bliža stotim letom, kako se počuti.
"Odkar sem dala otroke v DSO, je lažje."
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ko sem brala knjigo Darje Korez Korenčan, Korak za korakom, sem si bližnje srečanje z virusom covid-19 ogledala skozi oči bolnice; s knjigo Davida Zupančiča, Življenje v sivi coni, pa sem dobila še zdravniški pogled na korona epidemijo.
Knjiga opisuje doživetja mladega, zagnanega in predanega specializanta infektologije, ki - čuječ, kakor je - marsikaj opazi, to natančno premisli ter potem tudi razumljivo zapiše. Dejstvo, da so ravno v času njegovega dežurstva diagnosticirali prvi primer okužbe s korona virusom v Sloveniji, pri tem niti ni pomembno.

Knjiga je zanimiva za nemedicince, ker natančno in resnicoljubno opisuje dogajanja na bolnišničnih hodnikih (žal tudi dobesedno), na oddelkih intenzivne terapije in v preiskovalnih sobah. Tako to zgleda v resničnem svetu, v Kliničnem centru v Ljubljani; ljubitelji zdravniških nanizank in nadaljevank pa lahko to pripoved mirnega srca primerjajo s svojimi lastnimi predstavami o delu zdravnikov.
Knjiga je zanimiva tudi za medicinsko srenjo. Zakaj? Ker je tako zelo iskrena in intimna. Prepoznavna. Vse stiske, a tudi velika zadovoljstva, ki jih prinese opravljanje zdravniškega poklica, so opisani sveže in zanimivo. Ja, res je - najnapornejši dan med vikendom, kjer je treba dežurati v petek in nedeljo, je prosta sobota. Možgani znajo dobro mučiti svojega lastnika.

Ogrodje knjige Življenje v sivi coni predstavlja korona pandemija, a na ta obrabljeni in zlorabljeni skelet so simpatično vpletene še druge zdravniške dogodivščine, pa tudi čisto osebni pripetljaji, ki zaznamujejo mlade ljudi na začetku njihovega odraslega življenja. V tisto prvo skupino spada, na primer, natančen opis rektalnega pregleda; v drugo pa radosti in težave, ki jih mladim staršem prinese novorojenček.

Če gre in če ne škoduje spoštovanju bolnikov ter sodelavcev, je knjiga pisana humorno.  Na začetku vsakega od poglavij, ki bi jih lahko označili kot samostojne enote, so kratke šaljive zgodbice iz bolnic in urgentnih ambulant. Takšne zgodbe zbirajo mnogi zdravniki, a zdi se, da jih je do sedaj objavil le David Zupančič in to v prijetni pripovedi o življenju mladega slovenskega zdravnika. Regionalne značilnosti knjige so tukaj zelo pomembne, pa čeprav zgodba seže tudi k misijonarjem v Afriko in v prestižni kardiološki center v Houstonu, kjer pod pokroviteljstvom prof. Gregoriča že vrsto let gostujejo številni mladi zdravniki in študentje medicine iz Slovenije.

Če želite izvedeti, kakšno je resnično življenje slovenskega specializanta, kaj se res dogaja za vrati IPP-ja, ambulant ter bolniških sob Infekcijske klinike v Ljubljani, berite knjigo Življenje v sivi coni, Davida Zupančiča. Kot dodano vrednost boste dobili še čisto praktična navodila o tem, kako premagovati anksioznost in nespečnost. Pa tudi potrditev za to, da je (občasno) lenarjenje zelo priporočljivo.

Če pa ne verjamete znanstvenim dejstvom o virusu covid-19, se knjige raje ne dotikajte. Enostavno bi preveč bolelo. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------

Leto 2019, zima, sezona gripe...
"Gospa, ste cepljeni proti gripi?"
"Ne."
"Zakaj ne?"
Me pogleda z zaprepadenim pogledom, medtem ko ima na obrazu masko Venturi, vanjo tečeta dve ločeni infuziji, medicinska sestra pa ji vstavlja urinski kateter: "Kaj pa jaz vem, kaj je tam notri!"

2 komentarja:

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)