ponedeljek, 29. avgust 2022

William Dietrich: Napoleonove piramide

Roman Williama Dietricha, Napoleonove piramide, je zgodovinskim dejstvom zvest v tolikšni meri, da ga je vredno brati. V praznini med podatki zgodovinskih virov pa se vije pustolovska zgodba, ki malo spominja na Indiano Jonesa, malo pa na Gospodarja prstanov. Zanimivo, torej - za ene in druge vrste bralcev.

Roman opisuje Napoleonov vojaški pohod v Egipt, ki se je odvijal leta 1798. To je bila tista vojaška odprava, v kateri je mladi Napoleon na svojih prsih nosil izvod Goethejevega Trpljenja mladega Wertherja in ki je pomenila pomemben preobrat v njegovi vojaški karieri - četudi  načrt "osvoboditve" Egipta ni ravno potekal po načrtih. Napoleona so na tej odpravi poleg vojakov spremljali tudi znanstveniki in umetniki, ki pa so - v nasprotju z Napoleonom - odlično opravili svoje delo, saj so z odkrivanjem, merjenjem in beleženjem starodavnih egiptovskih spomenikov, sprožili nastanek egiptologije in egiptomanije.

To zelo prepričljivo zgodovinsko zgodbo o Napoleonovem zavzetju Aleksandrije in pozneje Kaira - slavni Bitki pri piramidah, še prej pa o izropanju Malte, pripoveduje Ethan Gage, ki je tipični pustolovski junak. Ves čas je  v središču dogajanja, tesno ob Napoleonu in ob vseh pomembnih dogodkih odprave, tako vojaških kot raziskovalnih. Ethan je namreč bolj kot vojak znanstvenik - o elektriki se je učil pri samem Benjaminu Franklinu. Vendar pa tudi zelo dobro strelja in je za nameček še izredno čeden ter tako zelo uspešen pri zapeljevanju žensk.

Vonj po Indiani Jonesu in Gospodarju prstana se vije iz medaljona, ki si ga lahko ogledate na naslovnici knjige in pride v Ethanove roke kot dobitek pri kockanju. Medaljon pomaga, da roman dobi mistični in skrivnostni pridih, ki je zelo v skladu s hipotezo, na katero mnogi prisegajo še dandanes - da piramide pri Gizi vendarle niso le faraonske grobnice, ampak v svoji notranjosti skrivajo mnogo več - skrivne sile in moči.


Lahkotno in kratkočasno branje za tiste, ki imamo radi Stari Egipt. Kaj več pa ne.
To bo po vsej verjetnosti moja zadnja knjiga iz serije pustolovskih romanov z Ethanom Gagom v glavni vlogi.

★★★☆☆

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)