sreda, 21. junij 2023

Gledam in poslušam - pomladi 2023

Filmi:
  • Steirerangst (v slovenščino prevedeno kot Umor poslovne ženske) (Avstrija, 2023): Ne zgodi se pogosto, da se na prvem programu nemške televizije, v prestižnem času v soboto zvečer, sliši slovenska govorica. No, tokrat je bilo tako, saj so vrteli avstrijsko kriminalko, ki se dogaja na avstrijskem koroškem v okolici Gradca. Rok Vihar (V imenu ljudstva) je Jure Korošec (po avstrijsko izg. Korozek;), Ljubljančan, ki ima preko meje trgovino in malo tihotapi in prekopčuje. Seveda je eden od glavnih osumljencev.
  • A Bridge too Far (ZDA, Velika Britanija, 1977): Film je posnet po istoimenski knjigi avtorja Corneliusa Ryana in govori o operaciji "Market Garden", ki je bila ambiciozen načrt zavezniških sil med drugo svetovno vojno, da bi z desantno operacijo prebili nemško obrambo na Nizozemskem, osvojili ključne mostove na reki Ren ter nadaljevali napad proti nemški industrijski regiji Porurja. Tako bi še pred božičem 1944 premagali Hitlerja in končali vojno. Čeprav so zavezniške sile osvojile nekatere ključne mostove, je bila operacija na splošno neuspešna in je povzročila velike izgube.  Film se splača ogledati, ker gre za enega najboljših vojnih filmov, mene pa je pritegnila predvsem zvezdniška igralska zasedba: Sean Connery, Anthony Hopkins, Michael Caine, Gene Hackman, Robert Redford, Liv Ullman in Laurence Olivier.
  • Kolja (Češka, 1996): Praga, nekaj mesecev pred Žametno revolucijo. Ko se cenjeni čelist, šarmer v srednjih letih, ki zaradi političnih prepričanj ne sme več igrati v praškem simfoničnem orkestru in si denar služi z igranjem na pogrebih, poroči z mlado Rusinjo - samo zato, da ona lahko dobi češko državljanstvo, on pa s tem nekaj zasluži. Ko žena emigrira na Zahod, je on tisti, ki mora skrbeti za njenega petletnega sina.
  • Tretji človek po noveli Grahama Greena. Poklon mestu Dunaj.
  • Murder  Mystery (Netflix, 2019) Komedija in kriminalka. Jennifer Aniston in Adam Sandler sta zakonski par Spitz - on policist, ki nikakor ne more opraviti detektivskega izpita, ona frizerka. Povabljena sta na luksuzno jahto, kjer pa se zgodi umor. In še eden, in še eden... Kdo umore razreši? Ja, onadva.
  • Murder Mystery 2 (Netflix, 2023) Zame boljši od prvega dela. Malo na Bollywood.
  • 👍Monty Pithon's Life of Brian (Velika Britanija, 1979) Čudaški (britanski) humor s konci brez katarze. Ta je iz Jezusovega časa.
  • Monty Pithon and the Holy Grail (Velika Britanija, 1975) Ta pa iz časa kralja Arturja. Kokosovi orehi nadomeščajo konje - kakor čudno se že to sliši.
  • The Foreigner (2017) Jackie Chain in Pierce Bronson v čisto resnem trilerju o organizaciji IRA
  • Zgodbe o konjih in ljudeh (Islandija, 2013) Drama, romantika, komedija z Islandije. Ko se ljudje včasih vedejo kot konji, konji pa so bolj človeški kot ljudje. Utrgano.
  • Bill&Ted Face the Music (ZDA, 2020) na Netflixu Znanstveno fantastična komedija - menda že tretja v vrsti. Keanu Reeves in Alex Winter potujeta skozi čas. In njuni hčerki tudi.
  • Philae - Das versunkene Heiligtum (Nemčija, 2023) Znano je, da so zaradi Asuanskega jezu z UNESCO-vo pomočjo na višje ležeče mesto prestavili tempelj Abu Simbel. Manj znano pa je to, da so podobno naredili s templjem in ostalimi zgradbami na otoku Philae. Enkraten dokumentarni film o zgodovini otoka in reševanju staroegipčanskih spomenikov z desetletja poplavljenega otoka Philae.
Landkrimi: Steirerangst


Serije:
  • 👍Every Picture Tells a Story: Waldemar Unlocks The Secrets in 4 Iconic Paintings. V drugi sezoni so to umetnine od Gougaina, Van Gogha, Cezanna in Dobsona. Waldemar Januszczak nam razloži, zakaj so slike nastale, vodi nas po krajih, kjer so bile naslikane ali pa je tam slikar dobil navdih zanje in osvetli vse podrobnosti teh upodobtev ter njihovo simboliko. Na koncu vsake od zgodb reče: There are a million stories in the world of art, this has been just one of them.
  • Every Pictures Tells A Story: Waldemar On The Hidden Meaninig Behind 8 Iconic Paintings. Pa še prva sezona. Mr and Mrs Andrews, najslavnejšega angleškega portretista Gainsbourougha (ste kdaj opazili, kako hudoben pogled ima gospa A.?), Rembrandtova Učna ura anatomije dr. Tulpa (ste vedeli, da so imeli v 17.stoletju na Nizozemskem javne obdukcije človeških trupel? Jaz nisem), skrivnostna Giorgioneva The Tempest, Boticcelijevo Rojstvo Venere, Caravagiojev Fant, ki ga je ugriznil kuščar, de Vincijeva Mona Lisa itd.
  • Trapped - Gefangen in Island (Islandija, 2015) kriminalna serija, ki se dogaja na odročnem delu odročne Islandije, februarja, ko je mrzlo in zasneženo.
  • Dr. Cha (Netflix, 2023) južnokorejska zdravniška komedija in žajfnica. O zdravnici, ki se po dvajsetih letih, ki jih je preživela kot mama in žena - predvsem pa gospodinja, vrne v medicino. V prvem delu ji transplantirajo jetra, v drugem naredi specializacijo - tako hitro to gre. Obračuna s svojim možem - tudi zdravnikom, ki jo vara z njuno skupno sošolko - tudi zdravnico kakopak. Vmes se zaljubi v kirurga, ki ji je presadil jetra.
  • Kraljice Starega Egipta (Irska, 2021) Tija, Kleopatra II (ne tista Kleopatra) in Kleopatra III (tudi to ni tista Kleopatra). Zanimivo, da manjkajo "klasične" kraljice kot so Hačepsut, Nofretete, Kleopatra VII (to pa je tista Kleopatra).
  • 👍Let's Dance nemška različica priljubljene plesne oddaje, kjer promiji plešejo s profiji. Ocenjuje žirija; kateri plesni par pa bo izpadel, odločijo televizijski gledalci. Kar nemški plesni šov loči od ostalih je to, da je žirija ista že leta in zato zelo prijetno uigrana, pa tudi profesionalni plesalci se ne menjajo pogosto. Voditeljica je prelestna Victoria Swarovski (ja, iz tiste družine Swarovski:)
  • Mystery Road (Avstralija, 2018) kriminalna serija, ki se dogaja v avstralski divjini.
Motsi Mabuse, Joachim Llambi in Jorge González
(Let's Dance jury)


Poslušam:
  • Die Geheimnise der Harmonie (Skrivnost harmonije) Zvočna biografija Johanna Sebastiana Bacha. Kot 15-letnik si je že sam služil kruh s petjem, s 23imi leti je že napisal dela, ki so postala nesmrtna (npr. Alle Menschen müssen sterben).
  • Freddie Mercury Tribute Concert (na Arte) Na velikonični ponedeljek leta 1992 so se mu na londonskem Wembleyu poklonili:  Annie Lennox, Elton John, Paul Young, Metallica, Guns n'Roses, Liza Minelli...  David Bowie za Freddija na kolenu zmoli Očenaš, George Michael pa predvideva, da bo leta 2000 na svetu 40 milijonov ljudi okuženih s HIV virusom. Bohemian Rhapsody zapojeta Elton John in Axl Rose ob spremljavi Queens.
  • 👍Antonin Dvořak: 9.simfonija vedno znova:)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)