petek, 24. junij 2022

Gledam in poslušam - pomladi 2022

Poletni solsticij je za nami in z njim tudi pomlad. Tudi kresnik je že podeljen.

Tukaj so filmi in serije, ki sem jih gledala to pomlad. 
Mogoče med njimi najdete kaj, kar vam bo všeč.

Filmi:
  • (T)Raumschiff Surprise Periode 1 (Nemčija, 2004): Parodija na najrazličnejše, predvsem znanstveno-fantastične filme, med njimi Star Wars in Star Trek.
  • Vojna svetov (ZDA, 2005): Znanstvena fantastika, Tom Cruise, Steven Spielberg - predvsem pa to, da je bil film posnet po klasiki svetovne literature, bi moralo zadostovati, da bi uživala. Pa ni.
  • Caché ali Versteckt ali Skrito (Francija, Avstrija, 2005): Kako odrasel človek prenaša zavest o krivdi, ki jo je povzročil v otroštvu. V luči masakra nad Alžirci leta 1961 v Parizu. Zanimivo je to, da gledalec občasno ne ve, ali gleda video posnetek, ki so ga poslali glavnemu junaku, ali pa resnično dogajanje. Igrata Daniel Auteuil in Juliette Binoche. 
  • The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (ZDA, 2007): Vestern. Menda najboljša vloga Brada Pitta. Ma, dolgčas.
  • Grease ali Briljantina (ZDA, 1978): Pred mnogimi leti sem imela LP s skladbami, pred kakšnimi dvajsetimi leti sem si ogledala musical, no, zdaj pa končno še film. Kul neumno:)
  • Hiša duhov (Danska, 1993): po istoimenskem romanu Isabel Allende. Zvezdniška zasedba, saj nastopajo Jeremy Irons, Meryl Streep, Glen Close, Winona Ryder, Venessa Redgrave in Antonio Banderas. Zelo v redu. Glavni poudarki iz knjige so primerno prikazani.
  • Zgodbe iz Zemljomorja (Studio Ghlibli, 2006): Japonska anima narejena po istoimenski knjigi Ursule K. Le Guin. "Če si želiš umreti, je to tako, kot bi si želel večno živeti." In seveda: "Življenje ima vrednost samo zato, ker se bo nekoč končalo." No, to.
  • 👍Downton Abbey: A New Era (Velika Britanija, ZDA, 2022) Druščina se razdeli v dve skupini: ena gra na jug Francije, da si ogleda vilo, ki jo je podedovala grofica Grantham, druga ostane v Downton Abbeyu, kjer gosti filmsko ekipo z dvema velikima filmskima zvezdama, ki bo v graščini posnela film. Filmska industrija se nahaja v prelomnem trenutku, ko zvočni filmi zamenjujejo neme filme in so stare filmske zvezde prisiljene svoje mesto prepustiti novim igralcem ali pa svoj način igranja temeljito spremeniti. Zabavno, z vsemi značilnostmi dosedanjih downtoabbeyevskih dogodivščin. Na trenutke pa se je bilo treba bojevati tudi s solzami😢.
  • 👍Snowpiercer (ZDA, 2013): Ne Netflixova brezvezna serija, ampak film s Tildo Swinton v eni od vlog in v režiji korejskega režiserja Bong Joan Ho-ja. Po klimatski katastrofi se vsi preživeli vkrcajo v vlak tehnološkega mogotca in se kot zaprt ekosistem vozijo po zaledenelem svetu. Obstajajo potniki s sprednjega konca vlaka, ki so privilegirani, in tisti z zadnjega, ki skrbijo za pravo ravnotežje. Zanimivo.
  • Bosonogi vladar (Belgija, 2019): Komedija. Ko belgijski kralj postane cesar Nove Evrope. Film so posneli na Brionih in dodobra izkoristili Titovo dediščino, ki jo je pustil na teh otokih. Sekvela leta 2016 posnetega filma Kralj Belgije.
  • Ballon (Nemčija, 2018): Ko dve vzhodnonemški družini konec sedemdesetih let s pomočjo zračnega balona poskušata prebegniti v Zahodno Nemčijo.

Serije:
  • 👍En therapie (Francija, 2021) 1.sezona:  Pariz, november 2015. Dr. Philippe Dayen vodi uspešno psihološko oz. psihiatrično ambulanto. Njegovi bolniki so: mlada kirurginja, ki je zaljubljena vanj, policist posebnih enot, talentirana mlada plavalka in zakonski par, ki se je zaradi nosečnosti znašel v krizi. Težave pa ima tudi terapevt sam, ki si zato omisli supervajzerko, s katero razpravlja o primerih. Pri vseh so težave priplavale na plan ravno v času, ko so se v Parizu zgodili teroristični napadi. 
  • 2.sezona (Francija, 2021): Pariz, maj 2020. Med korona pandemijo so ravno nekoliko razrahljali ukrepe za zajezitev širjenja virusa in dr. Dayen lahko spet sprejema svoje bolnike. Zdaj ima novo peterico, ki trpi zaradi različnih psihičnih problemov, ki jih je prav lahko povzročila ali pa vsaj okrepila korona pandemija.
  • 👍Thermae Romae Novae (Netflix, 2022): Anima. Arhitekt, ki v času cesarja Hadriana v Rimu zida kopališča, se naenkrat znajde na Japonskem današnjega časa. Iz japonske kopalne kulture se nauči veliko novega in zanimivega, kar lahko uporabi pri svojem delu. Komedija z veliko golimi moškimi telesi:) Delo avtorice, ki se ob koncu vsake epizode oglasi še iz kakšnega sila zanimivega in atraktivnega japonskega kopališča.
  • Lucifer (ZDA, 4.,5. in 6. sezona): Tom Ellis je pa iz epizode v epizodo boljši. Smiseln konec.
  • Spy x Family (Japonska, 2022): Japonska anima o vohunski družini v času hladne vojne med Ostanio in Westalis (paralelni svet po navdihu na vzhodni in zahodni del razdeljeno Nemčijo), kjer očka ne ve, da je mami, profesionalna morilka, mami pa ne ve, da je očka vohun; nobeden od njiju pa nima pojma, da njuna posvojena šestletna hči zna brati misli drugih ljudi. Zelo v redu.
  • 👍Outer Range (Amazon Studios, 2022): Neo-vestern z znanstveno-fantastičnim navdihom. Potovanje skozi čas in skrajno odprt konec. Upam, da posnamejo tudi drugo sezono.
  • Žena popotnika v času (ZDA, Velika Britanija, 2022, HBO): Rose Leslie in Theo James - saj vemo, kdo sta in kako sta fajn - v romantični ljubezenski zgodbi. On potuje po času, ona pa ga čaka, da se vedno znova spet vrne k njej. Po istoimenskem romanu Audrey Niffenegger.
  • Wild Republic (Nemčija, 2021): Skupina mladih zapornikov je na več tedenskem pohodu po Alpah. Pohod naj bi služil njihovi prevzgoji - da se naučijo solidarnosti, timskega dela... Toda že na samem začetku nekdo umori gorskega vodnika in mladostniki - nezaupljivi do policije in sodnih organov, s katerimi so imeli do sedaj veliko neprijetnih izkušenj - pobegnejo višje v gore. Osem epizod, v vsaki je eden od mladih kaznjencev osrednja oseba. 
  • 👍Night Sky (Amzon Studios, 2022): Sissy Spacek in J.K. Simmons igrata ostarel zakonski par. Na vrtu imata "vrata", ki ju lahko ponesejo na drug konec vesolja. Upam, da dobimo tudi drugo sezono.
  • 👍Zakladi z Bettany Hughes (Velika Britanija, 2021), Viasat History: Dokumentarna serija priljubljene britanske zgodovinarke, ki je v času korona pandemije obiskala nekatere manj znane zgodovinske zaklade v Gibraltarju, na Malti, na Arabskem polotoku, v Istanbulu, v Grčiji in Italiji. Zelo zelo zanimivo.
  • 👍Egipčanske grobnice (Francija, 2021), Viasat History: Ko najslavnejši egiptolog Zahi Hawass (75 let) išče še vedno neodkrite zaklade Starega Egipta - tokrat grobnice v Sakari.
  • 👍Piramide: Reševanje skrivnosti (Francija, 2019), Viasat History:  Francoski, ameriški in egipčanski egiptolog s pomočjo fotogrametrije raziskujejo zadnje skrivnosti piramid: tistih, najbolj znanih na platoju Gize, stopničaste piramide v Sakkari, piramide v Meidumu, rdeče in "prelomljene" piramide v Dahšurju.

Poslušam:
  • Carmen: Ker je bila toreadorjeva arija intro v Thremae Romae Novae in sem že skoraj pozabila, kako čudovita je.
  • Aida iz dresdenske Samperoper (2022), Arte koncert: Ker je leto 2022 leto Starega Egipta. In ker je vsebina opere s svojo vojno tematiko še kako zelo aktualna.
  • Brahmsov koncert v d-molu: Brahms se je zelo dolgo trudil, da bi napisal svojo prvo simfonijo. Iz prvih neuspešnih poskusov je potem nastal njegov Koncert v d-molu, ki je bil na premieri izžvigan. Preveč simfonično naj bi zvenel. V burni glasbi koncerta je Brahms izživel svoja občutja, ki so se mu porajala ob spremljanju Schumannove duševne bolezni.
  • 👍Dvořak: Simfonija "Iz novega sveta" (Concerto per Milano, 2019, na trgu pred  milansko katedralo) Arte koncert: Ena mojih najljubših simfonij vseh časov. V njej je nekaj izredno prijetnih melodij - v vsakem stavku svoja. Glasba poslušalca ponese tako na divji zahod kot v mondeni New York, občutijo pa se tudi toni črnske in indijanske glasbe. Pač novi svet. Simfonija je bila napisana leta 1893 za ameriško občinstvo. 

Bettany Hughes

Zahi Hawass

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)