sreda, 17. april 2013

Pulitzer 2013 in finalistke za Women's prize 2013

Včeraj je bil dan za literarne nagrade.

Adam Johnson
Razglašen je bil dobitnik Pulitzerjeve nagrade za literaturo, ki je ena najprestižnejših nagrad za literaturo v Združenih državah Amerike. Nagrado je dobil Adam Johnson za delo The Orphan Master's Son. Knjiga se dogaja v Sevrni Koreji in je nastala potem, ko je bilo pisatelju  enkrat samkrat dovoljeno potovati po tej državi.




Včeraj so razglasili tudi finalistke Women's prize za literaturo. Women's prize je nadomestila nagrado Orange, ki je bila ena najprestižnejših britanskih literarnih nagrad, ki so jo podeljevali najboljši pisateljici preteklega leta za roman napisan v angleškem jeziku.
Finalistke so, bolj ali manj pričakovano:
Hilary Mantel: Bring Up the Bodies,
Barbara Kingsolver: Flight Behaviour,
Maria Semple: Where'd You Go, Bernadette,
Kate Atkinson: Life After Life,
A M Homes: May We Be Forgiven
Zadie Smith: NW.

Dobro poznam Hilary Mantel in njeno drugo knjigo trilogije o Thomasu Cromwellu. Knjiga je res enkratna, mojstrovina. Zame ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi Bring Up the Bodies poleg Booker-ja in Coste dobila še tretjo pomembno britansko nagrado za literaturo.
Prebrala sem tudi nekaj mnenj o knjigi Kate Atkinson. Life After  Life je verjetno prav posebna knjiga, saj se ukavrja s tematiko večih alternativnih življenj ene in iste osebe. Vsekakor je knjiga že na mojem must-read seznamu.
Zadie Smith še nisem brala, kar me je kar sram priznati. Verjetno bosta prej kot NW, prišli na vrsto knjigi Beli zobje in O lepoti, ki ju imamo v slovenščini.
Ostale tri pisateljice  ne poznam.
Zmagovalka bo razglašena 5.junija.
Hilary Mantel, Zadie Smith, Barbara Kingsolver

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)