sobota, 19. februar 2022

David Mitchell: Black Swan Green

Četudi je napisal Cloud Atlas, je David Mitchell vendarle samo človek. Saj sem slutila nekaj takega;), a sem se vendarle morala prepričati - to pa tako, da sem takoj, ko sem končala s prvo, v roke vzela še eno od njegovih knjig. Nemogoče je, da bi bila enako dobra kot Atlas oblakov. Jasno, da ni. Black Swan Green je nekaj povsem drugega kot Cloud Atlas. Pa vendar je tudi ta knjiga presenetljivo dobra - roman, na katerega ne naletiš kar tako.

Roman pripoveduje o enem letu v življenju Jasona Taylorja - tistem od januarja 1982, ko mu je ravno trinajst let, pa do januarja naslednjega leta. Trinajst poglavij za trinajst mesecev pripovedi o trinajstletnem fantu. 
Zdi se, da bo to še eno dolgočasno leto v Black Swan Greenu, nekje v zakotnem delu Anglije, pa se izkaže povsem drugače. Že zunanji okvir pripovedi je nenadejan. Leto 1982 je bilo namreč leto vojne za Falklandske otoke med Veliko Britanijo in Argentino. V Black Swan Greenu vojne nihče ni pričakoval, a se je kar globoko in tragično zarezala v življenje domačinov.

Nepričakovane pa so še mnoge druge stvari, ki se dogodijo to leto. So zelo osebne in se tičejo Jasona Taylorja ter njegovega odraščanja. Ker ima Jason majhno govorno napako, mora ves čas paziti, da ta ostane prikrita, kajti na javni gimnaziji v mestu je jecljanje lahko prav hitro povod za norčevanje in globok zdrs na lestvici fantovske hierarhije. Na tej lestvici Jason drži solidno mesto nekje v sredini, a to mesto lahko prav hitro izgubi - še posebno, če pride na dan še ena od njegovih skrivnosti - ta namreč, da piše pesmi, ki jih na skrivaj in pod psevdonimom objavlja v lokalnem časopisu. Pisanje pesmi velja za "pedrsko opravilo" in je v fantovski najstniški družbi, seveda, nekaj povsem nesprejemljivega. 

Težav pa Jason nima samo v šoli, ampak tudi doma. Njegova starša se vse pogosteje prepirata, pet let starejša sestra pa mu tudi ne lajša življenja.
Tako Jason v tem letu med trinajstim in štirinajstim rojstnim dnem krmari med šolo in domom, problemi, ki mu jih pripravljajo sošolci in učitelji, ter težavami, ki jih imata mama in oče. Ni mu lahko, a vendar nas zanj ni potrebno skrbeti. 

Jason Taylor je namreč izredno inteligenten in prijazen fant, ki ima že dokaj dobro in zrelo izoblikovana stališča o mnogih stvari, zna ločevati dobro od slabega, pomembno od nepomembnega in slediti svojim ciljem. Čeprav se mu tekom pripovedi dogajajo zoprne in izredno neprijetne stvari, me pravzaprav nikoli ni bilo strah zanj. Čutila sem, da ne bo obupal, da je globoko v sebi dovolj močan, da mu bo nekako uspelo prebroditi to naporno leto in rešiti probleme, ki jih prinaša najstništvo. 
A v pripovedi nikakor ne gre za to, da bi se vse srečno končalo in da bi se vse krivice poravnale. Sploh ne. To bi bilo preveč enostransko in nerealno. V romanu se dogajanje razvija tako, kot se ponavadi razvija v življenju - z vzponi in padci, ki pa vendar nikoli niso tako ekstremni, da jih pameten človek ne bi mogel obvladati, se iz njih nekaj naučiti in živeti dalje.

Roman Black Swan Green je na simpatičen način povezan z dve leti prej izdanim romanom Cloud Atlas. Knjigi imata eno skupno osebo. To je Eva, neuslišana ljubezen skladatelja Roberta Frobisherja, ki je napisal skladbo Cloud Atlas Sextet. V romanu Black Swan Green je že ostarela gospa, ki se spominja svoje mladosti in (mogoče) obžaluje nekatere od svojih odločitev, Jasona Taylorja pa opogumlja na njegovi pesniški poti. Glede na to, kako se vede, kako govori in kakšne nazore ima, ostaja zvesta svoji mladostni upodobitvi iz romana Cloud Atlas. Eva van Outryve de Crommelynck je izredno prijetno presenečenje knjige.

Je roman Davida Mitchella, Black Swan Green roman za mladostnike? Ja, verjetno je. Bil bi idealno branje za srednješolce. A roman je še mnogo več in je zanimiv tudi za odrasle. Nekako je podoben romanu Kafka na obali, Harukija Murakamija, le da ni tako kompleksen in da v njem ni surrealističnih dogodkov - pa čeprav se včasih zdi, da bi lahko bili. V obeh romanih imamo dva izredno simpatična in prijazna najstnika, za katera vemo, da se bosta zdaj zdaj razvila v zelo fajn mlada moška. 

David Mitchell pa tudi piše tako mojstrsko, da ga je krasno brati<3

★★★★★
David Mitchell
(1969)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)