petek, 2. julij 2021

9 x Beethoven - Uvod

Leto 2020 je bilo Beethovnovo leto. S številnimi koncerti in drugimi prireditvami naj bi slavnostno proslavili 250-letnico rojstva tega velikega skladatelja. Naj bi..., kajti Covid-19 je tudi pri teh načrtih pomešal štrene. Koncertov, kjer bi glasbeniki v živo nastopili pred publiko, v preteklem letu skoraj ni bilo in Beethovnova glasba se je v njem posvečenem letu le redko slišala in večinoma le medlo odmevala. Veliki skladatelj tako v svojem jubilejnem letu ni dobil toliko pozornosti, kot je bilo načrtovano, kot bi se spodobilo in kot bi si zaslužil.

Zdaj, ko pandemija počasi popušča in lahko spet nekoliko bolj sproščeno dihamo, ter se naše oči in ušesa lačno ozirajo po umetnosti, ki nam je bila v preteklem letu nedosegljiva, so se ustvarjalci televizijskega kanala Arte odločili za čudovito potezo. 6. junij 2021 so razglasili za Beethovnov dan in z njim proslavili njegovo leto, da le-to vendarle ne bi izzvenelo preveč v prazno. Skupaj z Beethovnom so se podali na več kot deveturno glasbeno potovanje po Evropi. 9 x Beethoven ali Beethoven v Evropi se je imenovala prireditev, pri kateri je sodelovalo devet izvrstnih evropskih simfoničnih orkestrov pod vodstvom devetih cenjenih dirigentov, med njimi tudi slovenskega, ki so zaigrali vseh devet Beethovnovih simfonij. 
Začelo se je ob eni uri popoldne, ko so zaigrali Beethovnovo prvo simfonijo in končalo nekaj po deveti uri zvečer, ko je izzvenela njegova zadnja, deveta simfonija. Devet Beethovnovih simfonij, zaigranih v devetih različnih evropskih mestih, ena za drugo, vsako polno uro ena, od enih popoldne do devetih zvečer. 

Ideja za takšen način praznovanja se mi zdi čudovita! Čudovita pa je bila tudi izvedba.
Prireditve si nisem ogledala v neposrednem prenosu. To bi bilo vendar preveč. Toliko klasične glasbe - predvsem pa občutij in čustev, ki jih budi takšna glasba, je v tako kratkem časovnem obdobju težko predelati. Človek potrebuje počitek med eno in drugo skladbo; čas, da se vtisi uredijo, čustva umirijo in možgani pripravijo na novo množico dražljajev. Simfonije sem tako poslušala nekaj dni po prireditvi in samo eno na dan, za sprostitev po službi. 
Priporočam, da tako storite tudi vi:) Posnetki bodo še nekaj časa dosegljivi v medioteki programa Arte.

(vir: Arte.tv)

Ker hermionin blog ni glasbeni pač pa literarni blog, tale zapis pišem, ker sem prireditev poslušala skupaj z dvema knjigama, ki ju - če ste prebrali moj zapis o Sebastianu Bachu, že poznate. To sta:
  • Craig Wright: Listening to Western Music 
  • Thomas Meißner: Der prominente Patient
Ko sem sledila analizi nekaterih od njegovih simfonij, ki so razložene v knjigi profesorja Wrighta, brala o Beethovnovem življenju in njegovem spopadanju z boleznijo, zaradi katere je popolnoma oglušel - opisano v Meißnerjevi knjigi, potem pa poslušala simfonije na programu Arte, je njegova glasba zazvenela še bogatejše, Beethovnova življenjska pot pa se je jasno zarisala pred mojimi očmi. 
Poseben poudarek vsemu pa so dodala še pisma, ki jih je Beethoven pisal svojim prijateljem in prijateljicam, sorodnikom, znancem in zdravnikom. Veliko jih je na medmrežju prosto dostopnih in prebiranje (ali poslušanje) teh pisem mi je odkrilo še eno podobo Beethovna - nikakor ne tisto, splošno sprejeto, ki pravi, da je bil zoprn ekscentričen človek, vedno jezen in slabe volje, vase zaprt samotar. Beethoven iz pisem je prijazen, topel in rahločuten. Težko verjeti, kajne? No, ob poslušanju njegovih simfonij to ne zveni tako zelo neverjetno. Kajti njegova glasba je glasba nasprotij - točno takšna, kot je bilo tudi njegovo življenja - na eni strani bučna in odločna, na drugi lirična in nežna. Samo največji mojstri znajo takšne skrajnosti tako čudovito povezati, kot je to storil Ludwig van Beethoven.

Naj svoja opažanja in razmišljanja ob glasbenem potovanju preko devetih simfonij, ki ga je spremljalo prebiranje knjig in pisem, podelim še na blogu. Zapis je namenjen tistim, ki jih zanima klasična glasba - še posebej Ludwig van Beethoven, ki pa so vendar bolj laiki kot izšolani glasbeniki, a imajo glasbeno umetnost radi. Tako nekako, kot je v zadnjem času pri mani.

To je bil uvod v glasbeno potovanje z Beethovnom. V naslednjih dneh ali tednih lahko pričakujete nadaljevanje, en ali dva zapisa o posameznih simfonijah in Beethovnovem življenju. Medtem si lahko oddaja 9 x Beethoven ogledate na programu Arte ali pa posamezne simfonije poiščete na kakšnih drugih internetnih mestih, ki ponujajo glasbo.

In brez strahu... Moje pisanje o drugih knjigah, ki jih berem, zaradi tega glasbenega odmika od leposlovja, ne bo prav nič trpelo;)

🔷️Moja prva postaja na potovanju z Beethovnom bo mesto Bonn, kjer so 6. junija ob enih popoldne zaigrali njegovo Simfonijo št.1.🔷️

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)