nedelja, 3. april 2022

Thomas Mann: Jakobove zgodbe

Leto 2022 bo leto Starega Egipta. Nova različica filma Smrt na Nilu, ki se je veselim, ker vem, da mi bo kot kuliso k znani detektivski zgodbi postregla s pogledom na vse pomembne in vedno veličastne spomenike te starodavne civilizacije, je že v kinematografih. 
A to ni vse. V začetku novembra bodo na platoju Gize, nedaleč od piramid in kamnite sfinge, odprli težko pričakovani Veliki egipčanski muzej - Grand Egyptian Museum ali na kratko GEM. Že dolgo ga gradijo in opremljajo, njegovo otvoritev pa vedno znova prestavljajo. A zdaj bo šlo menda zares. Muzej morajo dokončati in odpreti 4. novembra - točno takrat, kajti to je pomemben datum. Na ta dan bo namreč minilo točno sto let od največjega odkritja v egiptologiji ali pa celo največjega in najpomembnejšega v celotni arheologiji - odkritja Tutankamonove grobnice. Tutankamonova grobnica je edina grobnica staroegipčanskih faraonov, ki je ostala nedotaknjena vse do današnjih dni. Zaklad, ki je bil skrit v njej, že sto let buri domišljijo. Zdaj bodo najdbe iz te grobnice končno dobile svoje osrednje mesto na stalni razstavi v Velikem egipčanskem muzeju in bodo vedno na ogled ljubiteljem Starega Egipta.

Veliki egipčanski muzej
GEM

Ob stoletnici odkritja Tutankamonove grobnice je tudi zame napočil čas, da v roke vzamem še zadnji veliki roman Thomasa Manna, ki ga še nisem prebrala. Ta roman je zelo obsežen in se dogaja v Starem Egiptu. Še več - povezan je s Tutankamonom, saj je dogajanje postavljeno tudi na dvor faraonov Ehnatona in  Amenhotepa III, Tutankamonovega očeta in starega očeta. 

Thomas Mann je bil za potrebe svojih romanov medicinec (Čarobna gora, Ogoljufana), glasbenik (Doktor Faustus) in tudi egiptolog. Da sta Ehnaton in Tutankamon oče in sin, seveda še ni vedel, saj za PCR verižne reakcije - ki jih v zadnjem času tako uspešno uporabljamo za dokazovanje covid infekcij; so pa tudi odličen pripomoček pri določanju sorodstvenih razmerij, še niso vedeli, je pa dobro poznal tako enega kot drugega od obeh faraonov in vedenje o njiju uporabil v svojem romanu. A ne tako naglo! Do Starega Egipta v tetralogiji Jožef in njegovi bratje, Thomasa Manna, ne pridemo še tako hitro.

Thomas Mann je bil tako kot večina genijev - posebno tistih, ki se ukvarjajo s pisateljevanjem, nečimrn in prevzeten. Ne samo, da je v eksilu v Ameriki izjavil: Kjer sem jaz, tam je tudi Nemčija; prepričan je bil tudi v to, da je Goethejev namestnik v 20. stoletju - enako genialen in enako sposoben kot on. Zaradi tega je resno sprejel mnenje, ki ga je Goethe nekoč podal v zvezi z biblijsko zgodbo o Jožefu. Zgodba o mladem Jožefu, ki ga bratje prodajo v suženjstvo, ta pa potem na faraonovem dvoru v Egiptu spiše zgodbo o uspehu in mimogrede poniža še ljubosumne brate, je splošno znana. Goethe je o tej zgodbi rekel, da je skrajno ljubka, a vendar tako kratka, da se človek čuti poklicanega, da bi jo izpisal bolj natančno in do potankosti. ("Höchst anmutig ist diese natürliche Erzählung, nur erscheint sie zu kurz, und man fühlt sich berufen, sie ins einzelne auszumalen.") 
No, Thomas Mann je sprejel ta izziv in res natančno - v štirih knjigah in sedemdeset tisoč vrsticah, opisal svetopisemsko zgodbo o Jožefu in njegovih bratih. Pisal jo je šestnajst let dolgo, od leta 1926 do 1942, v razburkanih časih vzpona nacizma in druge svetovne vojne; začel je v Münchnu in končal v eksilu v Pacific Palisades - "kjer je kalifornijsko nebo tako zelo podobno egiptovskemu". Kot je sam povedal, mu je pisanje predstavljalo "oporo  na poti skozi temne doline - beg, tolažbo, domovino, simbol obstoja in jamstvo lastne vztrajnosti v viharnih časih sprememb."


Prva knjiga, Jakobove zgodbe, še nima veliko skupnega s Starim Egiptom. Ta dežela je omenjena samo sem ter tja in sicer preko faraonovih namestnikov, ki uradujejo po krajih Bližnjega Vzhoda, kjer se Jakobove zgodbe dogajajo. S prvim romanom  tetralogije je pisatelj zgradil temelje za Jožefovo zgodbo. Ti temelji so trdni in obširni - takšni, da se do potankosti zavemo obsežnosti in bogastva zgodbe, ki prihaja.

Jožefa srečamo v enem od začetnih poglavij - Pri vodnjaku. Samo malo, samo toliko, da ga začutimo, da dobimo vtis o njem. Le toliko, da zvemo, kako lep sedemnajstletni fant je, pameten, a tudi nekoliko nastopaški, predrzen in prevzeten, ki se dobro zaveda svojih prednosti, ki jih ima kot očetov ljubljenec. Na vprašanje, zakaj ga ima oče najraje od vseh svojih otrok, odgovarja kar celotni prvi roman tetralogije. Ta opisuje Jakobovo življenje in je zelo zanimiv, kajti tudi Jožefov oče Jakob je imel osupljivo življenjsko zgodbo. A preden se ji pisatelj zelo natančno in skrbno posveti, se pomudi še pri drugih zgodbah, ki so oblikovale človeško zgodovino.

To so zgodbe, za katere smo že vsi slišali, dobro pa jih je poznal tudi Jožef.
Globok je vodnjak preteklosti. - se glasi prvi stavek knjige. Zakaj mu ne bi rekli, da je brez dna? - se nadaljuje in v predigri romana, ki ima naslov Pot v pekel, se potapljamo v globino vodnjaka in s tem v globino zgodovine. Raziskujemo v vseh kulturah in verstvih dobro poznano zgodbo o vesoljnem potopu, potem zgodbo o babilonskem stolpu in se preko zgodbe o raju približamo pračloveku. Šele po teh prazgodbah smo zreli za to, da spoznamo Jakoba in njegovi dve ženi - Leo in Rahelo, eno ljubljeno, drugo ne, dvanajst sinov - med katerimi ima Jožef posebno mesto, in eno hčerko, brata dvojčka Ezava, starša Izaka in Rebeko, tasta Labana. Z njim potujemo po Haranu in Kanaanu, razpostavljamo šotore v puščavi, pasemo bele in lisaste ovce, jih strižemo in prodajamo; razmišljamo o bogu Abrahamovemu - a ne preveč, kajti to je bil še čas, ko je bil bog "šele v nastajanju", "bog z načrti o prihodnosti, v čigar volji so bile nerazvidne in velike, daleč segajoče stvari v nastajanju", ki pa se jih še ni dalo jasno razbrati.

Roman Jakobove zgodbe je izredno pregledno napisan. Po Predigri je jedro romana razdeljeno v sedem velikih poglavij, ta pa še naprej v krajše, nekaj strani dolge naslovljene odseke. Ti se potem posvetijo enemu izmed zanimivih odlomkov iz Jakobovega življenja - mogoče tistim, ki so opisani v Bibliji ali pa tistim, za katere se moramo zahvaliti pisateljevi domišljiji in so nujne, da pripoved tekoče in verodostojno teče. Časovni potek dogajanja je v osnovi linearno premočrten, a včasih se zato, da posebno pomembni dogodki dobijo dodatno vrednost, premikamo tudi naprej in nazaj po času. Določena kratka poglavja so posvečena samo pisateljevemu razmišljanju o Jakobovih pripetljajih, njegovi razlagi ali pa celo popravkom, ki jih zgodba o Jožefu, kakor je zapisana v Bibliji, nujno potrebuje. 
Z romanom je nastala presenetljivo posvetna zgodba o Jakobu - takšna, ki bi se prav lahko dogodila nekemu pastirju pred, recimo, 3500 do 4500 leti na področju Bližnjega Vzhoda, brez poznejših olepšav, ki so jih dodali za potrebe svetega besedila, ko so zgodbo o Jakobu sprejeli v kanon Svetega pisma.

Prvi roman tetralogije je veličasten uvod v pripoved o Jožefu, ki je v svojem bistvu biblijska zgodba, a jo je Thomas Mann povzdignil na drugačen, mogoče celo višji, vsekakor pa bolj človeški ali pa človeku bližji nivo. Ko Jakobove zgodbe preberemo, to znano zgodbo bolje razumemo, a to ni tisto najbolje, kar roman prinese bralcu. Ob koncu knjige bolje razumemo osnovna človeška čustva in nagnjenja, medsebojne odnose, ki jih razvijamo z drugimi že celotno človeško zgodovino, pa naj bodo to naši najbližji ali pa tisti, ki jih le redko spustimo v svoj krog. To so stvari, ki so nam skupne že od daljne preteklosti in nas kot ljudi oblikujejo še danes - naše pozitivne lastnosti, kot so predanost, zvestoba in ljubezen; pa tudi negativne, kot so nevoščljivost, ljubosumnost in sovraštvo. Vse te lastnosti v osebah romana jasno zažarijo. A ljudje v romanu so tudi takšni, da so lahko v svoji osnovi dobri in pošteni, a si včasih vseeno dovolijo prevaro, ki je tako grda, da ostrmimo. Ljudje, ki veljajo za pretkane in preračunljive, pa kdaj pa kdaj naredijo nekaj tako lepega, da jih začnemo proti svoji volji občudovati.
Vse to najdete v romanu Thomasa Manna, Jakobove zgodbe, pa se je čudovito potovanje v globine človeškega bistva - pred kulisami skrivnostnega Starega Egipta - s to knjigo šele komaj začelo.

★★★★★

Tetralogija Jožef in njegovi bratje je sestavljena iz naslednjih knjig:
  • Jakobove zgodbe
  • Mladi Jožef
  • Jožef v Egiptu
  • Jožef, hranitelj

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)