sobota, 24. februar 2018

B. L. Pride: Midva

Če imate radi pravljice Hansa Christiana Andersena - še posebno tisto z naslovom Stanovitni kositrni vojak, je knjiga slovenske pisateljice B. L. Pride, Midva, ravno pravšnja za vas. Žal mi je, da je nisem prebrala v božično novoletnem času, kajti knjiga je ena tistih, ki se v tistem času najlažje in najlepše berejo. In ker knjiga tudi na zunaj izredno lepo izgleda - od naslovnice do izbora fonta za besedilo, ki nas popelje v vsako od poglavij, bi bila lahko tudi primerno božično-novoletno darilo. 
In če že pišem o knjigi Midva kot darilu... Po novem letu, v februarju, je prišlo Valentinovo. Za romantične duše bi jo bilo zelo prikladno brati tudi v tem času. Knjiga ima namreč podnaslov Romantična pravljica o Martinu in Sofiji. 

In zgodba je res romantična. Precej bolj kot pravljica o kositrnem vojaku in njegovi plesalki. Če so čustva v Andersenovi pravljici zakrita ali pa skrita za stanovitne obraze igrač, v knjigi Midva jasno in odkrito stopijo pred bralca ali bolj točno, pred bralko. 
Pravljica pa ostane pravljica, z vsemi njenimi značilnostmi; jasno ločenimi dobrimi in hudobnimi osebami, predvidljivimi odločitvami junakov in globoko ljubeznijo, ki premaga vse. Kar pa je čisto v redu. Saj vendar beremo pravljico:)

Na graščino, kjer živi hudobni grof s svojim sinom, prideta neznanca - Kitajec in deklica. Grofov sin Martin in Sofija - skrivnostno dekle, ki je prišlo na grad, se, potem ko odrasteta, zaljubita. Martin je kositrni vojak, Sofija je plesalka - v tem je jasna vzporednica zgodbe Midva z Andersenovo pravljico. Martin mora namreč na očetov ukaz v vojsko, Sofija pa pleše tako lepo, da so vsi očarani - kot so igrače očarane nad plesalko v Andersenovi pravljici. 

A zgodba Midva kljub vsemu naredi korak naprej od preproste pravljice. Razloži, kako hude posledice imajo lahko nepremišljene ali pa nesrečne odločitve in kako nevarni so predsodki. Razloži tudi to, da si nikoli ne smemo domišljati, da o drugih ljudeh že vse vemo - vključno s tistim, kar naj bi bilo za njih najboljše. Tiste nesrečne odločitve, o katerih pišem v zgornjem stavku, izhajajo ravno iz teh samozavestnih predpostavk, da vemo, kaj je za drugega najboljše in mu to poskušamo vsiliti.
Kajti - naj zaključim z mojim najljubšim odstavkom v knjigi, izgovori pa ga Sofijin zaščitnik, Kitajec: 
"Kar je za nekoga dragoceno, je drugemu nepomembno, grof. In kar je nekomu odveč, je za drugega zaklad. Škoda, da ljudje tega ne razumete. Vsi bi bili srečnejši. Predvsem tisti, ki se zdaj utapljajo v nesreči."
Aja, pa še to: Midva z naslova nista Martin in Sofija. Midva je... Ne, če vam povem, boste imeli o knjigi napačen vtis. Preberite si sami ;)

Pride, B. L. : Midva
Maribor 2017, Fabulist
142 strani
ISBN 978-961-94187-2-7

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Komentarji so zaželeni:) in nemoderirani. Lahko so tudi anonimni;)